Eesti ei tunnusta Valgevene presidendi­valimiste tulemusi

Copy
Pühapäeval avaldasid meelt kodumaal muutuseid nõudva rahva toetuseks ka Eestis elavad ja töötavad valgevenelased, kes korraldasid miitingu Tallinnas.
Pühapäeval avaldasid meelt kodumaal muutuseid nõudva rahva toetuseks ka Eestis elavad ja töötavad valgevenelased, kes korraldasid miitingu Tallinnas. Foto: Konstantin Sednev

Valitsus arutas olukorda Valgevenes ja kinnitas avalduses, et Eesti toetab Valgevene rahva tahet muutusteks ning Aljaksandr Łukašenka on ulatusliku valimistulemuste võltsimise tõttu kaotanud mandaadi.

Täna arutavad Valgevene olukorda Euroopa Liidu riikide riigipead ja valitsusjuhid Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Micheli ettepanekul erakorralisel ülemkogu videokohtumisel.

Eesti vabariigi valitsus võttis eile vastu otsuse mitte tunnustada Valgevene riigipead Aljaksandr Łukašenkat presidendina, ütles välisminister Urmas Reinsalu. “Seoses massiliste valimispettustega on Aljaksandr Łukašenka kaotanud oma mandaadi. See on vabariigi valitsuse selge seisukoht,” kinnitas minister. “Teiseks eraldasime täna (eile – toim.) 100 000 eurot täiendavat abi Valgevene kodanikuühiskonnale,” lausus Reinsalu.

Minister lisas, et Eesti tõstatab Valgevene küsimuse samuti ÜRO julgeolekunõukogu istungil. Istung toimus eile õhtul. “Eesti kujundas oma seisukohad ka ülemkoguks. Praegu tuleb tegutseda igal rindel viivituseta, et vältida selle konflikti muutumist vägivaldsemaks ja võimaliku Venemaa sekkumisega regionaalseks julgeolekukonfliktiks,” kõneles Reinsalu.

Ta tõdes, et Euroopa tõsiseltvõetavus peitub Euroopa riikide ühtsuses. “Vajalik on praegu positiivselt survestada ennekõike (Valgevene – toim.) administratsiooni ja kõiki osapooli poliitiliseks dialoogiks,” lausus minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles