Loodusesõber kutsub Eesti vabariigi aastapäevaks pesakaste meisterdama

Kristi Ehrlich
, peatoimetaja kohusetäitja
Copy
Piiritaja vaatab välja kuldnoka vanast pesakastist.
Piiritaja vaatab välja kuldnoka vanast pesakastist. Foto: Ingmar Muusikus

Loodusesõber Sven Hõbemägi kutsub Eesti vabariigi 103. aastapäeva puhul üles meisterdama pesakaste, et riigi sünnipäevast saaksid ka osa järgmisel aastal puhkuselt naasvad linnud. Hõbemägi teeb ettepaneku valmistada 103 pesakasti ja palub need Rakveresse tema kätte toimetada, et ta saaks kastid üles panna.

“Järgmise aasta septembris, pesitsushooaja lõpus, teen kokkuvõtte, kui palju tänu teile [pesakastide meistritele] meie linnud poegi üles kasvatasid, ning toon välja ka nende nimed, kes kaasa aitasid,” lubas loodusesõber.

Meisterdatavate kastide katused peavad lahti käima, et pesakaste saaks hiljem puhastada, seega võiks katuse kinnitamiseks kasutada kruvisid. Kastidele tuleks lisada kinnitused (kas mõlemale küljele aasad või pesakasti taha laud), et neid oleks lihtsam paigaldada. Kastidele võib kirjutada valmistaja nime ja EV 103.

Kasti lennuava suurus võiks olla väiksemaid linde silmas pidades umbes 3,5 sentimeetrit ning kuldnoka puhul suurem – viis sentimeetrit.

“Ootan pesakaste hiljemalt 1. novembriks, et need juba sellel aastal üles panna ja et need saaksid järgmise aasta kevadeks lindudele omaseks,” kõneles Hõbemägi ja lisas, et muidugi võtab ta vastu ka need pesakastid, mis on isadepäeval koos lastega meisterdatud ja jõuavad temani hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles