Vetsupotti ja kraanikaussi tuleb kasutada vastavalt otstarbele

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Vetsupotti tuleb kasutada sihtotstarbeliselt.
Vetsupotti tuleb kasutada sihtotstarbeliselt. Foto: Eesti Veeettevõtete Liit

Sellise palve edastas inimestele Eesti Veeettevõtete Liit, vihjates, et hoidiste tegemise hooajal satub kanalisatsiooni tavalisest rohkem olmeprügi, mis toob kaasa ummistused torustikes. Ummistuste kõrvaldamine aga on kulukas ja ebameeldiv. Eriti siis, kui seda tuleb teha oma kodus.

Veeettevõtete liidu hinnangul toob olmejäätmete kogus, mis jõuab reoveepuhastisse, kaasa väga suuri probleeme. See annab alust oletada, et ühiskanalisatsiooni kasutatakse pahatihti prügikasti asemel. “Peetakse normaalseks visata biolagunevad materjalid, nagu kasutuskõlbmatud tomatid ja kurgid, marjade varred, puuviljade koored, WC-potti,” selgitas liidu tegevjuht Pille Aarma.

Ka muud toidujäätmed tekitavad paksu pahandust. Torustiku seinale tekib rasvakiht, mis järjest pakseneb, sest sinna jäävad kinni teised tahked osakesed. Tagajärjeks on suur klomp, mis takistab reovee liikumist puhastisse.

Aarma sõnul ei ole keeruline järeldada, et jäätmete viskamine kanalisatsiooni põhjustab ummistusi, halvemal juhul ka reoveepuhasti pumpade rikke või isegi purunemise. Seetõttu palubki Eesti Veeettevõtete Liit inimestel järgida üldreegleid nii kanalisatsiooni kasutamisel kui ka jäätmete käitlemisel. Jäätmete jaoks on olemas vastavad kogumiskonteinerid.

Veeettevõtete liidu andmetel on vetsupotti visatud vatitikke, hügieenisidemeid, tampoone, meigieemalduspatju, -lappe, kondoome, juuksekarvu, kohvipaksu, pakendeid, plastesemeid, ravimeid, kemikaale, sokke, suitsukonisid ja nii edasi. Need ei tohiks sinna sattuda. Potist ei tohiks alla minna ka WC-poti külge kinnitatavad pisikesed värskendajate topsikud, sest tegu on vees lahustumatute toodetega. Pealtnäha süütu majapidamispaber on samuti sage ummistuste tekitaja, sest ei lahustu vees piisavalt kiiresti.

Peetakse normaalseks visata biolagunevad materjalid, nagu kasutuskõlbmatud tomatid ja kurgid, marjade varred, puuviljade koored, WC-potti.

Pille Aarma, Eesti Veeettevõtete Liidu tegevjuht

Kui vesi ei lähe enam torustikust alla, siis tuleb ummistuse kõrvaldamiseks kasutada esmalt kuuma vett ja kummipumpa. Kui kuuma veega õnnestub hangunud rasv üles sulatada ja tropile valamupumbaga tekitatud vaakumiga veidi hoogu anda, siis võib kergematel juhtudel torud taas vabaks saada. Suuremate ummistuse puhul võib kasutada keemilisi torupuhastusvahendeid, kuid siinjuures tuleb meeles pidada, et need sisaldavad mürgiseid kemikaale, mille lõplik eraldamine on keeruline protsess ka reoveepuhastites. Puhtama keskkonna nimel võiks püüda kanget kodukeemiat vältida.

Kui puhastustööd oma jõududega ei õnnestu, tuleb pöörduda ummistuste kõrvaldamisega tegelevate ettevõtete poole, kellel on kogemusi ja tehnikat tekkinud probleemi professionaalseks lahendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles