Kunstinäitus avas viivuks Rakvere Vallimäe veski uksed

Copy
Taasiseseisvumispäeval avati natukeseks Rakvere Vallimäe veski uksed.
Taasiseseisvumispäeval avati natukeseks Rakvere Vallimäe veski uksed. Foto: Marianne Loorents

Tänasel taasiseseisvumispäeval juhtus midagi täiesti erakordset. Rakvere Vallimäel kõrguva veski uksed olid üle mitme aastakümne lahti. Mõned tunnid oli seal avatud mitmekülgse Kristel Pohlaku kunstinäitus. 

Täna avati Rakveres üks kunstinäitus täiesti teistmoodi ja ainulaadses stiilis: juba aastaid suletud eluta veski lõi särama. 

Rakvere Vallimäel kõrguv veski köidab rakverlasi kui ka külalisi. Uudistajaid oli palju, inimesed soovisid näha, mis on aastad teinud linna ühe sümboliga. 

Rakvere abilinnapea Andres Jaadla rääkis, et ta palus omanikult veski võtmeid ja tal tuli idee Kristelile pakkuda võimalust teha tuulikus näitus.

"Olen esimene kunstnik, kellel on selline võimalus," ütles Kristel Pohlak näituse avamisel. Eriline oli ka see, et näitus "Eesti looduse värvid" oli avatud vaid täna. Aastaid tühjana seisnud veski on liiga niiske ja see kahjustaks kunstiteoseid. 

Ajahambast puretud tuulikus saab kasutada vaid esimest korrust. 

Veskisse astusid inimesed uudishimulikult sisse. Selle ilu köitis tulijaid. Kuigi omanik tuulikusse midagi ei plaani, lootis abilinnapea Jaadla, et tulevikus võiks veskis asuda kohvik. 

Rakvere Vallimäe veski jahvatas 1928. aastani, 1936 omandas laguneva hoone linnavalitsus, kel oli kavas sinna koolide jaoks tähetorn rajada. 1957. aastal ehitas Rakvere metsamajand sinna metsatulekahjude vaatluspunkti ning 1972-1973 oli tuulik metsamajandi puhkemajaks, kus korraldati pidusid, peeti tähtpäevi. Praegu kuulub see eraomandisse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles