Väike-Maarja kodukohvikutes klientidest puudust polnud

Eva Klaas
, suvereporter
Copy
Maarjakellukese kohvikus õpetati seltskonnatantse.
Maarjakellukese kohvikus õpetati seltskonnatantse. Foto: Eva Klaas

Taasiseseisvumispäeval ootas Väike-Maarjas külastajaid tosin eriilmelist kodukohvikut, millest suur osa pakkus lisaks hõrgutistele tegevust.

Taasiseseisvumispäeval on Väike-Maarjas traditsiooniks kujunenud pärgade ja küünalde asetamine vabadussõja ausamba jalamile ja kontsert-jumalateenistusel kirikus, kirikukontserdi andis seekord Estonian Voices.

Et aga pidupäev rahvale meeldejäävam oleks ning tegevust rohkemgi jaguks, otsustati tänavu korraldada kodukohvikute päev. Tundus, et ettevõtmine oli kohalikule kogukonnale oluline. Kohvikutes oli näha, et nende avajad olid vaeva näinud ja põhjalikult valmistunud ning külastajaid jagus.

Tantsurühma Maarjakelluke kohviku juurde saabusid esimesed huvilised juba enne, kui see avada jõuti. Pakutud kookidel, võileibadel ja muul oli isegi kodukohvikute kohta imeodav hind ning neil oli minekut. Mõnusa suutäie võis saada kõigest mõnekümne sendi eest. Lõuna paiku õpetati kohviku juures seltskonnatantse.

Maarjakellukese kohvik tegutses muuseumi ees, nii astusid paljud kohvikukülastajad sisse muuseumissegi. Kodukohvikute päeval oli mujalgi võimalik siseneda kohtadesse, kuhu iga päev ei satu. Näiteks toimetasid kiriku lähistel pastoraadis kõige nooremad kohvikupidajad: seal oli avatud kodutütarde kohvik. Taastatavas tuntud arhitekti Alar Kotli majas, kus hea-parema seas pakuti pannkooke, kama ja hommikuputru, oli võimalik ka lihtsalt ringi vaadata või õuel nautida elavat muusikat Lembit Kopso esituses.

Lembit Kopso musitseerimas Kotli maja õues.
Lembit Kopso musitseerimas Kotli maja õues. Foto: Eva Klaas

Keskväljaku kohvikus sai muu hulgas mekkida erilisi kalavõileibu. Leiva oli küpsetanud ja kala valmistanud rukkikuninga Hans Kruusamägi. Kogu keskväljaku kohviku tulu läks heategevuslikuks eesmärgiks: leinamaja remondi toetuseks.

Kodukohvikute päeval olid tähtsal kohal kõige pisemad. Eraldi laste- ja noortekohvik tegutses raamatukogu ja lasteaia juures, kus korraldati näiteks aardejaht, sai mängida ja meisterdada. Ka pakutav oli lastepärane, valikust ei puudunud smuutid ja jäätisekokteilid. Lastepärast tegevust pakkus aga ka mitu teist kohvikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles