Ebaharilik festival tõi kokku heligurmaanid

Anu Viita-Neuhaus
, ajakirjanik
Copy
Vaba improvisatsiooni kants: interpreedid naudivad. Juan Fran Cabrera (paremalt), Anneli-Liis Polli ja Vlady Bystrov.
Vaba improvisatsiooni kants: interpreedid naudivad. Juan Fran Cabrera (paremalt), Anneli-Liis Polli ja Vlady Bystrov. Foto: Erakogu

Aastad tagasi astus Aseri rahvamaja uksest sisse üks muusik. Vlady Bystrov Saksamaalt. Mees viskas õhku mõtte, et mis oleks, kui hakkaks Aseris korraldama festivali.

Aseri rahvamaja kunstiline juht Alevtina Jermakova rääkis, et seal kandis on mitu andekat muusikut ostnud omale korteri. Nii ka ürituse idee autor ja üks eestvedaja Bystrov. Nii see algas. Sel aastal viiendat korda toimunud ebahariliku muusika festivali hing on korraldaja, kes valib, keda esinema kutsuda. Üks on kindel – festivalil esineb alati interpreet Anneli-Liis Polli. “Ta püüab igal aastal ka kedagi uut tuua,” ütles Jermakova. Sel aastal oli plaan kutsuda muusikuid Venemaalt, kuid kava tuli ümber mängida. Ometi. Asjalood polnudki halvad. “Juan Fran Cabrera on muusik, kes oskab mängida vaba improvisatsiooni. See on keeruline, aga tal on see võime. Ta on suurepärane,” lausus Jermakova.

Ennekuulmatu ja põnev helikeel on see, mis on ebahariliku muusika festivali keskmeks. Improvisatsioon on maagia – on helivõlureid, kes seda ei valdagi. Aseri ebahariliku muusika festivalil selliseid pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles