Kodukohvikutes lõbutsetakse ja tutvustatakse ettevõtteid

Veiki Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Lõnga Liisu kodukohvik oli maitsekalt sätitud kaubeldava kraami vahele.
Lõnga Liisu kodukohvik oli maitsekalt sätitud kaubeldava kraami vahele. Foto: Veiki Ojaperv

Vinni valla kodukohvikute päeval osales 18 kohvikut. Põhjused, miks tööd, vaeva ja aega kodukohviku püsti panemiseks kulutatakse, on erisugused. Ühed tahavad lõbutseda, teised külaelu edendada ning kolmandad oma toodet või teenust tutvustada.

Saara küla elanikud otsustasid seljad kokku panna ning kõik tegevused ühe talu hoovi peal korraldada. "Seltsis ju segasem," ütles kodukohvikute päeva korraldaja ja ka ise kohvikut pidanud Vinni valla kultuuritegevuse koordinaator Urmas Lindlo.

Heatujuline Lindlo käis kohvikute päeval enda Nurme talus vihmasest ilmast hoolimata ringi paljajalu. "Ma ütlen alati, et talu peremees peab ka hea sulane olema," kommenteeris ta. 

Urmas Lindlo ja tema abikaasa pakkusid oma taluhoovis traditsioonilisi hõrgutisi, näiteks kartuli- ja tursapraadi. "Kohvik ise ei ole täna Nurme talus kõige tähtsam asi, siia on Saara külast mitu inimest kokku tulnud, kes tutvustavad enda tegevusi ning müüvad ka kaupu," selgitas Lindlo.

Põhjus, miks selline ajamahukas korraldustöö ette võeti, on Lindlo sõnul lihtne. "Meil on lihtsalt nii kuradima lõbus," ütles kultuurikoordinaator rõõmsalt.

Näiteks oli Nurme talu hoovi peale enda tegevust tulnud tutvustama loomapäästegrupi juhatuse esimees Erko Elmik. "Katsume suvel igal nädalavahetusel kusagil väljas olla, et tutvustada inimestele, mis asi see loomapäästegrupp õigupoolest on," lausus Elmik.

Elmiku sõnul oli inimeste huvi laupäevasel kodukohvikute päeval loomapäästjate töö vastu märkimisväärne. "Inimesed on ostnud kaupu ja kuulanud meie tegevusest lugusid, seda kõike vihmasest ilmast hoolimata," ütles ta. 

Erko Elmik rääkis, et kuigi loomapääste on Eestis laialdasemalt levima hakanud ning vabatahtlikke tuleb juurde, on Lääne-Virumaa siiski murekoht. "Eriti Lääne-Virumaa põhjaosa, Haljala ja Viru-Nigula vald. Nendes piirkondades ei ole piisavalt inimesi, kes kiiresti vastavalt vajadusele väljakutsetele reageeriks," lisas ta.

Loomi oli Nurme talus üksjagu. Üle põllu naabrimees oli tulnud kohale tuluusi hanede, partide ja kanadega. "Need suured tuluusi haned on mõeldud eelkõige toidulauale, kuid Paul (suur hani, kes oli kohale toodud – toim.) on minu sõber, tema sinna ei jõua," rääkis Eno Paist. 

Paist toetas Saara üritust ka helitehnika ning suupistetega. "Õhtul kella kuue ajal läheb siin peoks, tuleb korralik külasimman," kommenteeris ta.

Mujal Vinni vallas nii suuri kogunemisi ei olnud, kuid tähelepanu väärivad väiksemadki ettevõtmised. Näiteks Pajustis oli Lõnga Liisu nime kandnud kodukohvik seatud üles ettevõtte ruumidesse. "Meie põhiline eesmärk tütardega ongi tutvustada Lõnga Liisu äri," selgitas ettevõtte juhataja Ülle Vahtra.

Vahtra sõnul läks nii mõnegi kohvikusse tulija puhul ka kudum müügiks. "Samal ajal kui kliendid heal ja paremal maitsta lasevad, saame meie kõrvale müügijuttu puhuda ning enda tootevalikut tutvustada," jätkas ta ja lisas, et hommikupoolsel ajal oli klientide hulk üsna märkimisväärne. "Valmistatud toiduhunnik kahanes üsna kiiresti," lausus ta.

Samuti tutvustas ettevõtet Lilletuutu nime kandev kodukohvik Kadilas. Lilletuutu juht Anni Lauk rääkis, et igapäevases töös tegeleb ta lilledega, mis ka mitmes poeketis müügil on. "Tänaseks hitiks on olnud suitsukana ja omavalmistatud jäätis, mida mu ämm teeb. Tal on palju lapselapsi, ning kes see nendele kõigile jäätist jaksab osta," rääkis Anni Lauk muheledes.

Naise sõnul oli huvi kodukohviku vastu suur ning toidu müümise kõrvalt jäi aega lilletuutusid tutvustada ja ka müüa. 

Vinni valla kodukohvikute päev toimus teist korda. Tänavu said kõik osalejad isikustatud tegevusloa, mis vahvat sündmust meenutama jääb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles