Koroonamälestuste kirjutamisega tuleb kiirustada

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Koroonaaja mõtted, hirmud ja ka rõõmud tuleks jäädvustada kultuurilukku.
Koroonaaja mõtted, hirmud ja ka rõõmud tuleks jäädvustada kultuurilukku. Foto: Arvo Meeks

Eesti Kirjandusmuuseumisse oodatakse 1. septembrini mälestusi ja päevikuid koroonaajast ning infot ja lugusid inimeste tervisekäitumise kohta.

Pärast eriolukorra väljakuulutamist kutsusid Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Kultuurilooline Arhiiv ja Ühendus Eesti Elulood inimesi pidama päevikut, et dokumenteerida eriolukorraaegseid muutusi inimeste elus. Nüüd oodatakse arhiivi nii päevikuid, aga ka tagantjärele kirja pandud mälestusi eriolukorra ajast.

Eesti Kultuuriloolise Arhiivi vanemteaduri ja Ühenduse Eesti Elulood esinaise Maarja Hollo sõnul ei olnud paljudel näiteks töö või liigse hõivatuse tõttu aega päevikut pidada, võib-olla isegi toimunu üle järele mõelda. "Mitmed inimesed on täheldanud ka teatavat tardumuse seisundit, mis neid eriolukorra ajal valdas. Seda enam on oluline eriolukorra ja selle mõjude üle tagasivaatavalt mõtiskleda."

Samuti on Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiivi kogumismoodulis Kratt avatud lühike küsimustik "Tervise hoidmine koroonakriisi ajal".

Tervisekäitumise küsitlusega soovitakse koguda infot selle kohta, milliseid kogemusi on 2020. aasta kevadkuud inimestele andnud, millised olid inimeste tervisehädad ja lahendused, kellelt ja kuidas saadi abi, mis inimesi kõige rohkem kartma või muretsema pani ning kuidas saadi toit lauale, millised olid olemasolevad või puuduvad kriisivarud (majapidamisvahendid, toit ja ravimid) ellujäämiseks.

Eesti Rahvaluule Arhiivi teadur Ave Goršiči sõnul on oluline pöörata tähelepanu ka sellele, kuidas on kriis muutnud igaühe tervisekäitumist ja sellealast suhtlust ning kuidas on kriisiolukorras tuldud toime lähedaste kaotusega. "Senised vastused on välja toonud inimeste hirme krooniliste haiguste pärast ning mõtisklusi olukorrast, aga ka mitmeid positiivseid muljeid kriisiaja läbimisest."

Kratt moodulisse võib sisestada ka vabas vormis muljeid või lugusid selle kohta, miks selline pandeemia üldse tekkis.

Päevikuid ja mälestusi oodatakse Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Kultuuriloolisesse Arhiivi ning infot inimeste koroonaaja tervisekäitumise kohta kogub Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv.

Päevikuid ja mälestusi saab edastada nii füüsiliselt kui ka e-posti teel (elulood@kirmus.ee), need võivad olla nii eesti, vene kui ka inglise keeles, nii kirjalikud kui ka lindistatud. Inimeste tervisekäitumise küsimustiku "Tervise hoidmine koroonakriisi ajal" saab täita interneti vahendusel: http://kratt.folklore.ee/ctrl/et/Kysitluskavad/andmed/22. Lugusid tervisekäitumisest saab saata ka posti või meili teel (kratt@folklore.ee).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles