Meri algab siit – kaevuluugist ja Rakverest

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Rakveres tähistati kampaania "Meri algab siit" käigus 50 sademeveekaevu luuki.
Rakveres tähistati kampaania "Meri algab siit" käigus 50 sademeveekaevu luuki. Foto: Riin Sikka

Kampaania "Meri algab siit" käigus märgistatakse 15 Eesti linnas kokku ligi 1000 sademeveekaevu luuki, et teavitada inimesi sellest, millist ohtu endast kujutavad sademeveega Läänemerre sattunud sigaretikonid. Rakveres märgistati neid 50.

Kampaania "Meri algab siit" eesmärk on Eesti jõgede, järvede ja eelkõige Läänemere tervise parandamine ning Eesti elanike keskkonnateadlikkuse tõstmine. Eestis satub igal aastal tänavale ja sealt kanalisatsiooni ligi miljard sigaretikoni. 

Kampaania raames märgistatakse sademeveekaevu luugid tekstiga "Meri algab siit". Lisaks tekstile märgitakse asfaldile visuaalne tähis reostamise keelamiseks ja siluett-viide kohalikele veeelanikele (kaladele, hüljestele). Visuaalne tähis muudab probleemist arusaamise ja sellega suhestumise lihtsamaks. Teksti täpne sõnastus sõltub linnast ning linna lähedal asuvast veekogust. Eesmärk on suunata inimeste käitumisharjumusi ning luua seoseid enda ja "teiste" vahel, andes tulemuseks nii tervema ja mitmekesisema elukeskkonna kui ka puhtamad tänavad.   

Kampaania linnade hulgas on ka Rakvere, kus märgistati 50 sademeveekaevu luuki.

Suitsetajatele omane komme poetada suitsukonisid vihmavee äravoolu restkaevudesse toob endaga kaasa suure keskkonnariski, millest inimestel pole tihti aimugi. Läänemere üks suurimaid reostajaid on sigaretikonid. Sigaretikonid on ka globaalsete uuringute järgi üks mahukamaid reostajad ning seetõttu on ennetustöö ja inimeste käitumisharjumuste muutus hädavajalik. Niisugust kampaaniat on praktiseerinud mitu Euroopa riiki ning elanike teadlikkus on seetõttu märgatavalt kasvanud ja reostus vähenenud. 

Konireostuse vähendamiseks on nii Tallinnas kui ka mujal Eestis kavas mitmesuguseid tegevusi, aktsioon kulmineerub 19. septembril toimuval maailmakoristuspäeval, mille fookuses on just suitsukonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles