E-poe võltskaup toob hulgaliselt probleeme

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Internetis osteldes võib kergesti pettuse ohvriks langeda.
Internetis osteldes võib kergesti pettuse ohvriks langeda. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Võltskaup on odav, aga võib sageli välja näha ka ahvatlevalt stiilne ja ehtne. Nii võibki e-poes sattuda võltskauba ostjaks.

Tähendab siis võltskaup probleemi? Euroopa Liidu tarbija nõustamiskeskuse juhataja Kristina Tammaru sõnul isegi mitut. “Kõige hullem, mis juhtuda võib, on olukord, et võltskaup osutub ohtlikuks ostjale või kellelegi teisele,” nentis ta. Näiteks osa tooteid võivad sisaldada ohtlikke kemikaale, mis võivad põhjustada tervisehädasid. “Ohutus on eriti oluline toodete puhul, millel on otsene kontakt inimese nahaga,” jätkas Tammaru. “Näiteks ilutooted võivad sisaldada keelatud aineid.”

Võltskaupade hulgas liigub lisaks rõivastele ja aksessuaaridele tehnikakaupu, mis võivad olla toodetud ohutusreegleid arvesse võtmata ning kasutamisel süttida või plahvatada. Niisugused võivad olla näiteks telefonid, printerid, kodumasinad. “Väga suur oht tervisele kaasneb ka originaaltoote kopeerimisel valmistatud mänguasjade puhul, sest väikelapse tervist võib tõsiselt ohustada mistahes ohutusnõude eiramine tootmisel,” selgitas Tammaru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles