Lipumärk sai uue ilme

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Uus lipumärk väärtustab jätkuvalt omamaist toodangut.
Uus lipumärk väärtustab jätkuvalt omamaist toodangut. Foto: Eesti toiduliit

Värske ilme saanud lipumärk tootel tähendab, et selle on tootnud siinsamas Eestis tublid Eesti inimesed, järgides siinsete elanike maitset.

Lipumärk koosneb ringikujuliselt asetatud sõnadest “TOODETUD EESTIS”, rahvuslipust ja kahest kaheksakannast ehk Muhu männast.

Uuringute järgi armastavad ja eelistavad eestlased kodumaist toodangut, pidades seda muust toodangust puhtamaks, kvaliteetsemaks ja maitsvamaks. “Toiduliidu eesmärk on seista selle eest, et meie poelettidel oleks jätkuvalt suurem osa eestimaist toidukaupa ja et meie inimestel oleks toidusektoris piisavalt tööd,” ütles toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.

Lipumärgi vanem versioon võeti kasutusele kümme aastat tagasi, et tuua esile Eesti toidutööstusettevõtetes meie oma inimeste toodetud toitu, mille valmistamisel on silmas peetud eestimaalaste maitseeelistusi. Lipumärk annab tarbijale võimaluse niisuguseid tooteid lihtsalt leida ja ära tunda ning eristada importtoodangut kohalikust.

Ostuga saab tarbija toetada neid ettevõtteid, kes maksavad makse Eestis ning annavad tööd kümnetele tuhandetele inimestele. Praeguseks on märgi tuntus tarbijate seas kasvanud 80 protsendile.

Lipumärgiga tähistatud tootes kasutatud tooraine võib olla, kuid ei pea olema 100 protsenti eestimaine. Et Eestis toodetud toiduainetes on kasutusel nii kodumaine kui ka importtooraine, on importtooraine kasutamise puhul kohustus lisada märgise alla vastav tekst põhitooraine päritolu kohta. Lipumärki võivad kasutada kõik ettevõtjad, kellele on toiduseaduse alusel antud tegevusluba või kes on teavitanud toidu käitlemisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles