Juhtkiri: poliitikud said valvurid

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Toomas Huik/Postimees

Eesti Rahvusringhääling ja Praxis avasid Avatud Eesti Fondi toel netilehe Valitsemise Valvurid, mis on veebikeskkond, kus saab jälgida valitsuse tegevusprogrammi täitmist ehk siis riigivalitsemise argipäeva. Jälgitavad tegevused on pärit enne riigikogu valimisi antud lubadustest ning koalitsioonileppest.


Valvurid on sõltumatud vaatlejad, kes annavad hinnanguid selle kohta, kuidas poliitikute lubadused tegelikkuses täituvad.

Sellisest ühiskondlikust survest ning võimule ja riigikokku saanute poliitiliste lubaduste täitmise jälgimisest on mitmel pool räägitud juba aastaid.
Valimistel antud lubadused on valijad järgmisteks valimisteks unustanud ja nõnda saab ka ebarealistlikke tõotusi jagades rahulikult uuesti kandideerida ja veelgi ulmelisemaid punkte valimisprogrammidesse kirja panna.

Lubaduste täitmise jälgimine sellises üldises parteiprogrammilises ja koalitsioonileppelises plaanis on loodetavasti valvurite esimene samm.
Konkreetse valija ja veelgi enam huvigruppide jaoks oleks oluline näha, kuidas poliitik, kelle lubadusi sai usutud ja kellega ehk enne valimisi kohtutudki, Toompeal tegelikult toimetab ja oma põhimõtetest kinni peab. Kuidas ta erinevate küsimuste puhul hääletab ja millistel teemadel sõna võtab ning seeläbi oma valijatele antud lubadusi täidab.

Siis on valijal lihtsam järgmistel valimistel poliitikuid objektiivselt hinnata. Sellisele libekeelsele rahvasaadikule, kes enne valimisi lubas ühte ja teist, kuid kelle tegelikud valikud riigikogu töös räägivad kolmandat keelt, valija suure tõenäosusega rohkem enam oma häält ei anna.

Loodetavasti muutuvad inimesed valimiste valvurite valvsa pilgu all poliitikas teadlikumaks ja erinevalt praegusest oleks siis soovi korral võimalik tõesti igaühel poliitikute tegevusel silm peal hoida. Praegu on lihtsalt huvilisel ennast Riigikogu protokollidest läbi närimine üsna lootusetu ettevõtmine.

Kindlasti tõstaks see Eestis poliitilise kultuuri taset ning vähendaks demagoogiat ja hämamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles