Kunda rannas põimitakse poeesia mereluulepeoks

Anu Viita-Neuhaus
, ajakirjanik
Copy
Mere võimu ja väe auks. Muinastulede ööl Kunda rannas kõlavad värsid saavad suureks mereluulepeoks. Merest loodu on kokku põiminud luulepeo hing näitlejanna Tiina Mälberg.
Mere võimu ja väe auks. Muinastulede ööl Kunda rannas kõlavad värsid saavad suureks mereluulepeoks. Merest loodu on kokku põiminud luulepeo hing näitlejanna Tiina Mälberg. Foto: Ain Liiva

Täna, kui kell 20.30 läidetakse piki rannikut muinastuled, kõlab Kunda rannas merele pühendatud luule, kasvades ja kujunedes nõndaviisi millekski väga võimsaks ja väekaks – mereluulepeoks.

Muinastulede ööl süttib päikeseloojangul tuhandete teiste seas Kunda rannas lõke. Läänemere randade tulekett on kui tõotus hoida merd, mis meid ühendab.

Meri on ja jääb, nagu ütlevad laulusõnad. Ometi. Kas kujutate ette, et merest loodud luuletus kõlab Eesti ühe esipoetessi Doris Kareva suust või seda loeb inimene, kelle nimi on seotud veega? Just sedaviisi juhtub õhtul keset vett ja liiva – Kunda kaunis mererannas.

Eesti autorite merest loodud luuletused lainetavad kuulajateni Marek Sadama, Margus Saare, Piret Kalda, Andres Noormetsa, Reet Haug-Linna, Karl Robert Saaremäe, Kadri Kõusaare, Anne Veesaare ja teiste ettekandes. Merele südame andnud inimestest loevad värsse Bellingshauseni kapten Indrek Kivi ja mereteadlane Tarmo Soomere.

Ürituse patroon on Kundast pärit tuntud näitleja Argo Aadli, peo lavastab Eesti esimese üldluulepeoga seotud olnud Tiina Mälberg. Näitlejannale on meri oluline sümbol.

“Elu on alguse saanud merest. Evolutsiooni käigus oleme tulnud veest ja õppinud maismaal elama. Samas pole mere kutse inimest kunagi jätnud. Rannarahvana tõmbab meid, eestlasi, ikka ja jälle mere äärde, et oma mõtteid koondada, tugevust taastada,” kõneles Tiina Mälberg.

Tema sõnul ei tohi me kunagi unustada, et meri on alati vaba. Peame valmis olema, sest meri võib otsustada meile antud maa tagasi võtta. “Meri on suur jõud, mis võiks inimesele tema ajutisust ja väiksust meelde tuletada. Kui meie muutlikus ja rahmeldavas elus on midagi püsiv, jääv, siis on see meri oma loksumise ja lainetusega,” lisas Mälberg.

Mereluulepeol kõlavad Jaan Krossi, Friedebert Tuglase, Karl Ristikivi, Juhan Liivi, Ellen Niidu, Kersti Merilaasi ja paljude teiste suurte luuletajate värsid. Ette loetakse ka Kunda poeedi Harald Suislepa luuletus.

Peo kunstnik on Krista Aren, valguskujundaja Märt Sell ja helikujundaja Meelis Meri.

Tegemist on Eesti juubeliaastal Rakveres toimunud üldluulepeo mõttelise jätkuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles