Luman: nõudluse taastudes võib muutuda ka kaupade ja teenuste vajadus

BNS
Copy
Toomas Luman.
Toomas Luman. Foto: Sander Ilvest

Kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman ütles laupäeval Tapal ärihooaja avamisel peetud kõnes, et peale majanduslangust tuleb küll tõus, kuid valmis tuleb siiski olla ka selleks, et nõutav kaupade ja teenuste valik võib muutuda.

"Tänagi on meie seas ettevõtjaid, kes elanud üle mitmeid majanduskriise, kuid püsivad jätkuvalt reipalt sadulas ja küllap saavad ka sel korral hakkama," rääkis Luman. "Kui midagi majandusteooriast tänases olukorras meenutada, siis kindlasti teadmist, et majanduslangusele on alati järgnenud ka kasv. Küllap ka seekord, ning arvestades sealjuures meie ettevõtjate dünaamilisust võime loota, et kasv taastub kohe kui välisnõudlus seda võimaldab."

Samas lisas ta, et keegi ei tea, millal nõudlus tegelikult taastuma hakkab ning tõenäoliselt muutuvad ka nõutud kaubad ja teenused sisuliselt.

Toomas Luman tuletas oma kõnes poliitikutele meelde, et Eesti on riik, mille majandusedu oluline nurgakivi on igakülgne avatus ja piiriülene aktiivne kaubandus kõikjal, kus väärtused ja tingimused seda lubavad. Selleks et Eesti ettevõtted saaksid kasvavast välisnõudlusest tuule tiibadesse, rõhutas ta poliitikute otsuste tähtsust.

"Halvim, mida poliitikud kriisist ülesaamiseks teha saaks, oleks oma rumalate otsustega ettevõtteid rahvusvaheliselt halvemasse konkurentsipositsiooni asetades," lausus kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimees.

Ärihooaja avamise puhul pidas samas kõne ka 1. jalaväebrigaadi ülem Vahur Karus, kes tänas ettevõtjaid nende panuse eest riigikaitsesse. Ta rõhutas, et sidemed ettevõtluse ja kaitseväe vahel on palju tugevamad ja sügavamad kui esmapilgul tundub.

Kaubandus-tööstuskoda avas koos ettevõtjate ja koostööpartneritega ärihooaja kogupereüritusega Tapal 1. jalaväebrigaadi territooriumil. Kohapeal oli võimalik tutvuda nii Eesti kui ka liitlasüksuste tehnikaga, samuti kasarmute ja masinapargiga.

Ärihooaja avamisel anti üle ka aumärgid inimestele, kes on oma tegevusega mänginud olulist rolli Eesti ettevõtluskeskkonna kujundamisel ja kelle isiklikke saavutusi ettevõtluses saab seada eeskujuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles