Juhtkiri: desovahend koolikotti

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Luuleread ütlevad: “Septembrikuu on tähtis kuu: siis aabits uus, siis ranits uus, uus vormipluus – kõik, kõik on uus septembrikuus.” Nii mõnelegi lapsevanemale ei ole veel pärale jõudnud, et uue kooliaasta algus ongi käes. Sama lugu on lastega, sest alles see suvevaheaeg algas. Aga kalender kuulutab sellegipoolest teadmiste päeva ja täna sammutakse oma kooli poole.

Tuleb jälle otsast alustada ja küllap varsti näeme, kui kaua ja kuidas lapsed tuttavat kooliteed tallata saavad ning harjumuspärases kontaktõppe vormis kaaslastega koos tarkuseteri koguvad. Kahtlemata ootab ees hoopis teistsugune ja võibolla isegi raske aasta. Kardetavasti annab kuri koroonaviirus sügise jooksul endast ühel või teisel moel märku.

Kui varem tuletasid pedagoogid meelde, kui mitut ja mitme joonega vihikut läheb vaja, siis nüüd leiavad lastevanemad meilikastist kirja palvega jälgida eriliselt hoolikalt laste tervislikku seisundit ning vesise nina ja tulitava pea korral neid kooli mitte saata.

Kui varem tuletasid pedagoogid meelde, kui mitut ja mitme joonega vihikut läheb vaja, siis nüüd leiavad lastevanemad meilikastist kirja palvega jälgida hoolikalt laste tervislikku seisundit.

Vastavalt soovitustele tuleb pesta varasemast veelgi hoolikamalt käsi, hoiduda sõpra või sõbrannat liiga innukalt kallistamast ja võtta lisaks muule koolis vajalikule sinna kaasa pudelike desovahendiga.

Klassijuhataja peab olema täpselt kursis isegi sellega, millisesse sihtkohta õpilane, kes koos perega välismaale reisib, oma saapaninad seab. Uus aeg, uued kombed! Õppeprotsessis hakkab üha olulisemat rolli mängima see, kuidas uute oludega kohanetakse.

Kõige selle juures ei tohiks aga unustada koolirõõmude nautimist. Kohtutakse oma õpetajate ja pinginaabriga, kujunevad sõbrasuhted, mis võivad kesta kogu elu, saadakse tunnistusele oma esimesed viied. Ja pole parata – valatakse mõrkjaid pisaraid ebaõnnestumiste tõttu. Kooliaastatesse jäävad mälestused, mis saadavad edaspidigi.

Tänane Virumaa Teataja kirjutab väikese Lasila kooli 1. septembrist, mis on täis maagiat ja põnevaid tegelasi Harry Potteri fantaa­sia­romaanidest. Loodetavasti jätkub elamusi kogu kooliaastaks.

Ilusat 1. septembrit ja teadmisterohket kooliaastat!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles