Head õpetajad, õpilased, lastevanemad

Einar Vallbaum
, Viru-Nigula vallavanem, Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees
Copy
Einar Vallbaum.
Einar Vallbaum. Foto: Ain Liiva

Loodus on andnud inimesele imelise võime kohaneda. Kohaneda keskkonnaga, muutunud oludega, uute tingimustega. Ehkki see on sageli energiakulukas ja tüütu, on see ometi vajalik, et ellu jääda, toime tulla ja areneda.

Selles kohanemisprotsessis on tohutult potentsiaali ja võimalusi. Kõik uus loob meiegi jaoks midagi uut ning midagi uut õpime ka iseenda kohta. See on eluks valmistumisel sama vajalik kui koolis õpetatava omandamine. Võibolla isegi olulisem.

Viimane aasta on pannud meie kohanemisvõime eriliselt proovile. Nii koolilaste, õpetajate kui ka lastevanemate ja teiste pereliikmete oma. Tuli üksteisega arvestada, jagada aega ning vahendeid, veeta koos palju enam aega, kui seni harjunud oldi, ning õpiti üksteist rohkem tundma. Avastasime seejuures teistes uusi positiivseid tahke ja väärtusi ning pahatihti ka enda vigu ja puudujääke, mida parandada ja korrigeerida. See ongi õpe, mida inimene arenguks vajab, et edasine elutee oleks siledam ja sujuvam.

Õppisime ka hindama oma senist vabadust ning piirangute puudumist. Õppisime tundma, milline väärtus on sellel, kui saab üksteisega ilma ekraani vahenduseta suhelda, üksteist silmast silma kohata, ning milline rõõm on koostegemisest ja koosolemisest.

Loodetavasti olid need õppetunnid meile kõigile kasuks ning panid meid sügavamalt hindama inimsuhete ja koosolemise väärtust ja sellest tekkivat sünergiat. Panid hindama lähedasi, aga ka kõiki klassi- ja koolikaaslasi. Ning kahtlemata õpetajaid, kes alati on valmis vastama küsimustele ja aitama kaasa aine omandamisele. Loodetavasti aitavad need õppetunnid kui mitte kõrvaldada, siis vähemalt vähendada ka koolikiusamist ja kiuslikkust. Me keegi ei taha elada isolatsioonis, vaid vajame sotsiaalsust ja suhtlemist. Hinnakem siis seda võimalust ja neid, kes on meiega samas kohas või ruumis.

Hoidke üksteist ning õppige inimeseks olemist ja inimeseks olemise väärtustamist ning täiendage seda kohustusliku kooliprogrammiga. Elu on õpetanud, et paindlikkus, mõistmine ja kohanemine aitab ületada ka kõik tulevikuraskused.

Head kooliaasta algust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles