Lapsed lustisid kartulitalgutel

Copy

Põldmaade kartulikasvatusperekond kutsus pühapäeval kõiki huvilisi Simunasse kartulivõtutalgutele, et näidata, kuidas vanasti kartulit võeti. Kohale kogunes poolesaja inimese ümber, pooled neist lapsed.

Aasta rahvapõllumeheks valitud Gustav Põldmaa ütles, et ennekõike laste pärast saigi kartulitalgud ette võetud.

"Mõtlesime selle peale juba kevadel," rääkis ta. Nimelt on Simuna lähedal Kissal oleval suurel kartulipõllul kivine nurk, kuhu tehti kivide vahele kakskümmend lühikest vagu.

Esimene vagu aeti lahti kartulimutiga. Kulle Põldmaa pajatas, et vanasti aeti taludes kevadel vaod sisse ja sügisel vaod lahti ikka mutiga, mida vedas hobune. Väiksemates majapidamistes kasutati ka inimjõul veetavat mutti. "Ikka naine vedas, nemad on ju tugevamad," ütles Kulle Põldmaa muheledes.

Hobust muti ette rakendamiseks polnud, nii pandi mutt köiega traktori taha ja väikestest viperustest hoolimata saigi esimene vagu lahti aetud ning lapsed tormasid kartuleid korjama.

Teadmine, et enda korjatud kartulid saab koju kaasa viia, andis indu juurde. Ikka suuremad kollased mugulad kõigepealt. "Võtke väikesed ka üles, need on palju magusamad," soovitas Gustav Põldmaa. Ja kiiresti kadusid ka pisikesed mugulad ämbritesse.

Suurem osa vagudest aeti siiski lahti rootormasinaga, ehkki paar vagu võeti üle päris käsitsi, tehnikat kasutamata.

Alo Põldmaa rääkis, et nende perefirmal K&G Saarelt kartulivõtmiseks mõeldud vanaaegset rootormasinat, mis mugulad laiali loobib, ei ole. "Aga küla pealt ikka õnneks leidsime," lausus ta.

"Otsisime välja ka mitmesuguseid riistasid, mida on aegade jooksul kartulivõtul kasutatud," lisas Alo Põldmaa, juhtides tähelepanu kartulipõllu veerde üles seatud pisikesele näitusele, kust sai vajadusel endale kartulivõtuks sobiliku "abimehe" põllule kaasa võtta.

"Ja pärast saate enda korjatud kartulid margapuuga ära kaaluda ning numbrid arvelaual kokku lüüa," soovitas Kulle Põldmaa.

Naabrusest Orguse külast kartulitalgutele sõitnud Tõnis Jairuse arvates on kartulitalgute idee ülimalt vahva ja tänuväärne. "Endal meil kartulit maha pandud pole, eks lapsed vanaema juures on küll kartulivõttu näinud, aga siin on neil väga lõbus võidu kartulit võtta," sõnas Jairus. "Ja vanematel inimestel tekib mõnus nostalgiatunne."

"Minul on kõige rohkem," teatas pisike perepoeg Sebastian. Jairuste pere sõitis talgutelt koju päris korraliku noosi talvekartuliga.

Gustav Põldmaa ütles, et põllulapil kasvas Saksa päritolu kartulisort "Afra". "See on meie lemmik pudrukartul," kõneles ta ja lisas, et "Afra" on väga ühtlaste mugulatega ning säilitab keetmisel ilusa kollase värvuse.

Kellel oma käega korjatud kartulitest väheks jäi, sai kingituseks kaasa kahe ja poole kilose kotikese kaubanduse jaoks pakitud kartuleid. Lisaks jagati infot kartulisortide kohta ja kartulitoitude retsepte.

Kartuliburger

Riivi köögirätiku peale kuus keskmist kartulit ja üks valge sibul, seejärel pigista liigne vedelik välja.

Sega saadud massiga 100 grammi riivitud juustu, üks muna ja kuhjaga teelusikatäis soola.

Vormi saadud taignast kuus pätsi ja prae need õlisel pannil või küpseta võileivagrillil.

Tee pätsidest burger: aseta kahe pätsi vahele lehtsalatit, tomatit, kurki ja meelepärast kastet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles