Aasta õpetaja: Moonika Suurmaa ja Virge Ong püüavad suurt tunnustust

Anu Viita-Neuhaus
, ajakirjanik
Copy
Sõmeru põhikooli direktor Virge Ong (tagaplaanil) on südamega juht. Eelmisel aastal rõõmustas ta oma meeskonna liikme, maakonna aasta klassijuhataja tiitli võitnud Lea Salumetsa (paremal) üle.
Sõmeru põhikooli direktor Virge Ong (tagaplaanil) on südamega juht. Eelmisel aastal rõõmustas ta oma meeskonna liikme, maakonna aasta klassijuhataja tiitli võitnud Lea Salumetsa (paremal) üle. Foto: Ain Liiva

Täna kuulutas haridus- ja teadusminister Mailis Reps välja aasta õpetaja konkursi nominendid 12 kategoorias. Lääne-Virumaalt on aasta lasteaiaõpetaja nominent Moonika Suurmaa Rakvere Rohuaia lasteaiast. Aasta õppeasutuse juhi tiitliga võib saada pärjatud Sõmeru põhikooli direktor Virge Ong. Nad on eeskujud, kes teevad oma tööd armastuse ja kirega pooleks.

2020 on Virge Ongi aasta. "Kevadest saadik olen kaks korda šokis olnud," nentis Ong. Paar kuud tagasi saabus teade, et ta on juba teist korda valitud maakonna tublimaks haridusjuhiks. "Mõtlesin, et oi-oi kui tore. Emotsioonid läksid kohe üle pea. Lugesin täna hommikust teadet aasta haridusjuhi nominatsiooni kohta kaks korda. Kas tõesti on see niimoodi?"

On küll. Sõmeru põhikooli direktor tunnistas, et loomulikult on nii suure märkamise peale tunne hea.

"Mis ma teen? Oma tööd. Iga päev teen oma tööd, püüan teha paremal viisil. Mõtlen, et mulle meeldib olla kuskile teel. Meeldivad uued plaanid ja uute asjade elluviimine, meie kooli meeskond," rääkis Virge Ong.

1985. aastast haridusega seotud olnud naine nentis, et niisama istumine pole tema jaoks, ta soovib alati kogeda uut ja teistmoodi teekonda. 

Sädet aitab hoida kodukoht Käsmu, see on haridusjuhi mahalaadimise ja laadimise koht. Aastaid on ta oma aega ja jõudu panustanud kohalikku külaseltsi eest vedades. "Üks asi tasakaalustab teist. Sul tekivad ühte asja tehes mõtted hoopis teisest. Kui leian motivatsiooni ja tahet, liigun alati edasi," kõneles Ong. Niimoodi on ta jaganud energiat mitu suve jutti Käsmu kaupluses töötades, mis on ka lisanud mõnusat motivatsiooni. 

Võsu põhikooliga seotud olnud Ong on 2005. aastast juhtinud Sõmeru põhikooli. Sõmeru põhikoolis õpib 195 last ja personali moodustab 38 töötajat.

"Neid asju on süle ja seljaga. Ta on loominguline, järjekindel ja kohusetundlik. Tunneb oma eriala. Loomulikult on ta lapsi hoidev, toetav ja armastav õpetaja." Niimoodi iseloomustas aasta lasteaiaõpetaja nominenti Moonika Suurmaad Rakvere Rohuaia lasteaia juhataja Ene Nool. 

Aasta õpetaja laureaadid selguvad galal "Eestimaa õpib ja tänab" 3. oktoobril Alexela kontserdimajas ning Eesti Televisiooni otseeetris.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps ütles, et õpetajatöö märkamine ja tunnustamine on saamas ühiskondlikuks normiks, mida näitas nii rekordiline kandidaatide arv kui ka aasta-aastalt kasvav õpetajaks õppima asuvate noorte hulk.

"Õpetajad väärivad oma vastutusrikka töö eest tunnustamist ja traditsiooniline aasta õpetaja gala on selleks vaid üks, kuid see-eest suurepärane võimalus. Hea sõnaga saab õpetajat kiita ja tänada iga päev," lausus Reps.

Minister avaldas lootust, et tulevikus võtab igaüks vaevaks esitada oma lemmikõpetaja aasta õpetaja konkursile.

Vabariigi valitsus määrab kümne kategooria laureaatidele riikliku hariduspreemia suurusega 10 000 eurot ning kuni kolm elutööpreemiat suurusega 65 000 eurot.

2019. aastal oli Lääne-Virumaal aasta lasteaiaõpetaja nominent Heidi Jakobson eralasteaiast Kaur. Aasta põhikooli aineõpetaja tiitli võitis aga Lääne-Virumaaga seotud Tallinna 21. kooli õpetaja Rasmus Kits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles