Eesti rahvajutu aasta annab kilplastele võimaluse

Piret Saul-Gorodilov
Copy
Kilplastele on antud uus suur võimalus. 
Kilplastele on antud uus suur võimalus. Foto: ERGO KULD/PM/SCANPIX BALTICS

Kadrina kihelkonnas sündinud rahvakirjaniku Fr. R. Kreutzwaldi jutukogust tuntud kilplased saavad septembris suure võimaluse taas paljude lugejatega tutvust teha. 

2020. aasta on eesti rahvajutu aasta. Iga kuu 11. kuupäeval pakub jutuvestja Piret Päär lugemiseks välja ühe rahvajutukogumiku. Septembrikuu lugemise väljakutse on eriline. Sel korral on valikus kilplaste lood: kas Fr. R. Kreutzwaldi "Kilplased" (2004), E. Raua "Kilplased" (1962/2000) või P. Pärna ja K. Kurismaa kogumik "Kilplased" (1977).

Fr. R. Kreutzwald sai oma teosele ainest saksa kirjandusest ja see ilmus eesti keeles esimest korda 1857. aastal. Eno Raud omakorda jutustas mõned neist lugudest lastele mõnusaks lugemiseks-kuulamiseks. Ja Priit Pärn on kilplaste tegemistele kaasa elanud juba aastast 1977. 

Eesti rahvajutu aasta eesmärk on tutvustada kogu aasta jooksul eesti rahvajutte ja allikaid, kust neid leida. Selleks et iga intelligentne eestlane teaks selle aasta lõpuks vähemalt 11 eesti rahvajuturaamatut, algas juba jaanuaris väljakutse "11 x 11". 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles