Üks kits läks üle vee: algas Virumaa liisusalmide kogumine

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Eesti kirjandusmuuseum.
Eesti kirjandusmuuseum. Foto: Margus Ansu

Eesti kirjandusmuuseumi eesti rahvaluule arhiiv ja Viru Instituut kuulutasid välja Virumaa liisusalmide kogumise, millest oodatakse osa võtma kõiki – vanaemadest-vanaisadest lasteaialaste ja nende vanemateni.

Liisusalme on ilmselt igaüks lapsepõlves kasutanud, aga ehk teadmata, et need on liisusalmid. "Üks kits läks üle vee...", "Kivi, paber, käärid...", "Vanamees, vanamees 66...", "Entel-tentel...". 

Liisklugemisi ehk liisusalme ehk mängualgusesalme on kasutatud mängudes püüdja, lugeja või mängu alustaja väljaselgitamiseks. Neid võib lugeda niisama iseenda lõbustamiseks või mängudele rütmi andes.

Selliselt levivad lõbusad salmikesed ühelt laste põlvkonnalt teisele, aga siiski muutuvad salmid ja nende harrastamine aegade jooksul.

Nüüd püütakse teada saada, kuidas on Virumaa liisusalmid ning nende kasutamine aegade jooksul muutunud. Seetõttu palutakse lisaks mängualgusesalmidele täpsemalt kirjeldada nende lugemise olukordi ehk kasutuskonteksti. Vastama oodatakse nii praegusi lapsi kui ka neid, kel lapsepõlv selja taga. Teavet võib küsida ka teistelt: oma vanematelt, vanavanematelt või lapselastelt.

Eesti kirjandusmuuseumi vanemarhivaari Kadri Tamme sõnul on liisusalme kogutud korduvalt ka varem, alates 1920.–1930. aastatest kuni 2007. aasta koolipärimuse kogumise võistluseni. "Nagu muu folkloor, peegeldavad ka liisklugemised maailma, aega ja kultuuri, milles nad eksisteerivad. Nüüdse küsitlusega püütaksegi täpsemat ülevaadet saada Virumaa salmitraditsioonist ja selle muutumisest."

Liisusalme saab saata nii veebivormi täites, meilitsi kui ka paberposti teel. Vastuseid oodatakse hiljemalt 15. novembriks. Kaastööd arhiveeritakse ning vastaja nõusolekul avaldatakse Viru Instituudi kodulehel ja Eesti rahvaluule arhiivi andmebaasides.

Veebivorm vastamiseks asub aadressil: https://forms.gle/ditT4a1vFBLBVD77A.

Vastuseid võib saata ka e-postiga (kratt@folklore.ee) ning postiga: Eesti Rahvaluule Arhiiv, Eesti Kirjandusmuuseum, Vanemuise 42, 51003 Tartu, märksõna "liisusalmid". Küsitluskava saab alla laadida aadressilt: http://www.folklore.ee/era/kysitlus/Viruliisud_2020.pdf.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles