Alkovaba septembri mõjud ulatuvad kaugemale

Anneli Sammel
, Tervise Arengu Instituudi alkoholi ja tubaka valdkonna juht
Copy
Anneli Sammel.
Anneli Sammel. Foto: Tervise arengu instituut

Tõenäoliselt on suurem osa inimesi aeg-ajalt tabanud ennast mõttelt, et võiks alkoholi joomist vähendada või selles hoopis pausi teha, kuid pole alustamiseks leidnud seda õiget hetke. Skeptikud jällegi väidavad, et üks kuu alkoholivaba olemist ei muuda midagi. Tegelikult aga on selgunud, et sellise ettevõtmise mõjud kestavad arvatust palju kauem.

Tervise arengu instituut (TAI) algatas taas aktsiooni “Septembris ei joo”, millega kutsume inimesi alkoholist puhkama. Alkoholivaba septembriga liituma on oodatud kõik, olenemata sellest, kui palju keegi alkoholi tarvitab. Alkohol on aine, millel on omadus oma rolli inimese elus märkamatult suurendada, ja seetõttu on tähtis aeg-ajalt oma käitumismudeleid ja mõttemustreid kõrvalt vaadata.

Alkohol koormab nii füüsilist kui ka vaimset tervist ja isegi ainult üks alkoholivaba kuu aitab märkimisväärselt parandada enesetunnet ja elukvaliteeti. Uni muutub sügavamaks, keskendumisvõime paraneb, kehakaal alaneb, rahaline sääst on märgatav, suhted paranevad ja vabaneb aega muudeks tegevusteks. Samuti paranevad iga alkoholivaba nädalaga kolesterooli, veresuhkru, maksa- ja neerude funktsiooni näitajad ning langeb vererõhk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles