Rakvere komando päästjad tulid kutsemeisterlikkuses kolmandaks

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Rakvere komando avariiülesannet täitmas. Sinise kiivriga on meeskonnavanem Arlis Pipenberg.
Rakvere komando avariiülesannet täitmas. Sinise kiivriga on meeskonnavanem Arlis Pipenberg. Foto: Marianne Loorents

Neljapäeval, kui mõnel pool Eestis möllas torm, langesid puud ja rebenesid katused, selgitasid pritsimehed Väike-Maarja õppekeskuse harjutusväljakul parimat komandot. Meie maakonda esindanud Rakvere komando saavutas mõõduvõtul kolmanda koha. Kutsemeisterlikkuse võistlusel “Eliitkomando 2020” osales 11 võistkonda.

Ida päästekeskuse Lääne-Virumaa päästepiirkonna juht Jaak Janno, kes jõuproovil oli väljas Rakvere komando eest, ütles, et Rakvere pritsimehed võitsid viiest alast kaks: veepääste ja ennetustöö. Esimene ülesanne võistlusel oli tulekahjuharjutus, mis algas varustuse selga panemisega. Pärast voolikutega hargnemist pidid päästjad sooritama suitsusukeldumise ja võimaliku kannatanu põlevast suitsu täis hoonest välja tooma. Janno selgitas, et tavaliselt kasutatakse suitsusukeldumisel termokaamerat, aga võistluse ajal oli see vajalik agregaat “katki läinud”. Seega pidid päästjad majja sisenema pimesi, käsikaudu kobades, sest tegelikus elus on põlevas majas nähtavus null, mitte sadakond meetrit, nagu võib näha mängufilmides.

Rakvere päästjad said hakkama kannatanu leidmisega ja mahtusid ka etteantud aega. Pole ju mõeldav, et suitsu sees olev kannatanu, kes tegeliku tulekahju ajal on sageli päästjate kohale jõudes juba teadvusetu, tunde ootaks. Ellu jäämisel või hukkumisel saavad määravaks minutid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles