Universumi häälte vahendaja. Helilooja Urmas Sisask 60

Copy
Jäneda kandi rahvas pühendas omakandi heliloojale pingi.
Jäneda kandi rahvas pühendas omakandi heliloojale pingi. Foto: Erik Lööper

Jänedal avasid kohalik kogukond ja Tapa vallavalitsus 6. septembril Urmas Sisaski pingi, millel istudes on võimalik QR-koodi abil kuulata helilooja “Eesti missat”, seejärel avati Jäneda lossis näitus maestro elu- ja loometeest. 9. septembril, mis on Urmas Sisaski tegelik sünnipäev, avati teinegi pink. Sedakorda tema noorusmail Naage külas Harku vallas Harjumaal.

60. verstapostini jõudnud rahvusvaheliselt tuntud ja tunnustatud helilooja loomingust on suur osa sündinud Jänedal, ta on aastakümneid panustanud ka kohalikku kultuuriellu. Paljude helilooja koorilaulude maailmaesiettekande au oli tema asutatud Jäneda Kammerkooril.

1994. aastal rajas Urmas Sisask Jäneda lossi muusikatähetorni, mille unikaalses planetaarium-kontserdisaalis on praeguseks antud üle 1500 tähistaevakontserdi. Lapsepõlvest peale tähtede lummuses elanud Urmas Sisask töötas just Jänedal välja teooria universumi klaviatuurist, mis seisneb taevakehade liikumisel tekkivate teoreetiliste helide väljaarvutamisel ja nende arvutuste abil musitseerimist 88 klaveriklahvil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles