Täna hakatakse korraga maailma koristama

Anu Viita-Neuhaus
, ajakirjanik
Copy
Porkuni kooli 17 klassi ja rühma koristas viie päeva jooksul Eesti maailmakoristuspäeva raames Porkunit. 
Porkuni kooli 17 klassi ja rühma koristas viie päeva jooksul Eesti maailmakoristuspäeva raames Porkunit. Foto: Ain Liiva

Laupäevahommikuse seisuga oli Maailmakoristuspäevale Eestis registreerunud üle 30 000 inimese, sealhulgas üle 20 000 kooliõpilase ja 6000 lasteaiamudilase. Lääne-Virumaa näitab eeskuju: siit on registreerinud prügi koristama palju koole. Lähipäevadel saab igaüks anda oma panuse puhtama keskkonna heaks.

Rakvere linnavalitsuse keskkonnaspetsialist Riin Sikka kutsus rakverlasi üheskoos linnaruumi puhtaks tegema ja aktsiooniga liituma. "Paigaldasime käidavamatesse kohtadesse viis spetsiaalse märgistusega prügikonteinerit, millesse on igaühel võimalik panna linnaruumist kogutud väikeprügi," ütles Sikka.

Kuna sel aastal on oluline inimeste hajutamine, toimub korraldajate sõnutsi koristamine lausa kahe nädala vältel. 

"Tänaseks on väljas käinud juba üle 10 000 koristaja," rääkis Maailmakoristuse Eesti eestvedaja Mart Normet.

Tänavune Maailmakoristuspäev on mitmes mõttes ajalooline.

"Koostöös korvpalliliiduga koristatakse korvpalliväljakud ja nende ümbrused ning püütakse Guinessi rekordit vabavisetes. Kokku viskame täna Eestis palli korvi koguni 100 000 korda," sõnas Normet.

"Samuti korraldatakse mitmetes Eesti kirikutes ja kogudustes täna erakorraline palve ning koristusaktsioon. Selles peitubki Maailmakoristuspäeva võlu: kõik leiavad oma erilise mooduse, kuidas päev just neile sobilikul viisil läbi viia."

Siinse aktsiooni üldhariduskoolide keskkonnakampaania juht Kerli Laur lausus, et tänavu on koristuspäeval esindatud pea kõik Eesti vallad.

"Enim koole on Harjumaalt, aga kõige suurema koolide osalusprotsendiga - registreerunud on üle 50 protsendi  - on Pärnumaa, Lääne-Virumaa ja Valgamaa. Kõik koolid, kust tuleb koristama vähemalt kümme protsenti õpilastest, osalevad loosimises, mille auhinnaks on muusikute ühiskontsert," ütles Laur.

Koristamisele saab registreeruda kuni reedeni. Korraldajad paluvad selleks ajaks täita tagasiside vormi, saamaks teada, kui palju prügi ja just sigaretikonisid leiti. Hinnanguliselt mahub liitrisesse purki 500 suitsukoni. 

Mullu osales Maailmakoristuspäeval Eestis üle 28 000 inimese. Ühtekokku koguti ligemale 333 000 liitrit prügi, sealhulgas 2200 liitrit ehk üle miljoni suitsukoni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles