Viirus pääses Väike-Maarjast õppeväljakult päästeametit laastama

Piret Saul-Gorodilov
Copy
Eliitkomando võistlus Väike-Maarja päästealal.  
Eliitkomando võistlus Väike-Maarja päästealal.  Foto: Marianne Loorents

Väike-Maarjas sisekaitseakadeemia päästekolledži õppekeskuses peetud võistluse käigus levis koroonaviirus, haigestunud on mitu päästevaldkonna töötajat.

Väike-Maarja päästekooli õppeväljakul toimus 17. septembril Eesti tänavuse parima päästekomando selgitamiseks võistlus Eliitkomando, kus osales 11 komandot kuueliikmeliste meeskondadega. Hiljem selgus, et võistluse staabis viibis koos teiste staabiliikmetega Ida-Virumaalt saabunud koroonapositiivne isik. Terviseameti andmetel on ida regioonis viis aktiivset kollet. 

Eile teatas päästeamet, et ka viie päästeameti töötaja koroonaviiruse test osutus positiivseks. Neist kolm töötab ameti peamajas Raua tänaval, üks Ida ja üks Lääne päästekeskuses. Kõikide nakatunud töötajate teadaolevate lähikontaktsetega on ühendust võetud ning hoonete ruumid desinfitseeritakse. 

Päästeameti peadirektori asetäitja Andreas Anvelt ütles, et tegemist on kontoritöötajatega, ja kinnitas, et päästeteenuse tagamist nende nakatumine ei mõjuta. "On tõsi, et nakatunud inimesed viibisid Väike-Maarja päästekoolis toimunud võistlusel, ent võistlejatega neil kokkupuudet esialgsetel andmetel ei olnud. Oleme sellegipoolest andnud neile, kes Väike-Maarjas võistlesid, samuti suunised oma tervist hoolikalt jälgida," sõnas Anvelt ja lisas, et positiivse testitulemuse saanud ametnikel ilmnesid enne haigussümptomid, haigustunnusteta inimeste testid on seni olnud negatiivsed. Teadaolevad lähikontaktsed on saadetud eneseisolatsiooni ja neil on palutud oma tervist jälgida. 

Terviseameti ida piirkonna osakonnajuhataja Marje Muusikus kinnitas, et võistlusel osales Ida-Virumaa inimene. Tema lähikontaktseid on hoiatatud ning nad viibivad isolatsioonis. Võistlejatega nakatunu otseselt kokku ei puutunud, tegemist oli staabitöötajaga. Kõik staabis viibinud isikud on kaardistatud ja ootavad oma testi tulemust. "Järjekord on selline, et inimesed kaardistatakse, viibivad isolatsioonis, aga testima minnakse tavaliselt siis, kui tekivad sümptomid," selgitas Muusikus toimingute järjekorda. Ta lisas, et kuni sümptomid puuduvad, ei ole mõtet testima minna, sest tulemus võib olla valenegatiivne ja pärast tuleb uuesti testida. 

Eelmise nädala tormisel neljapäeval toimunud vaatemängulisel võistlusel Eliitkomando tuli meeskondadel lahendada viis päästjate jaoks elulist ülesannet. Kiiresti ja edukalt pidi hakkama saama hoone tulekahju kustutamisega, inimese päästmisega veest, liiklusavarii lahendamisega, ennetustööga ja nööripäästeülesandega. Rakvere komando koosseisus Jaak Janno, Arlis Pipenberg, Ahto Järv, Sven Zubarev, Alar Ubar, Ragnar Salt saavutas kutsemeisterlikkuse võistlusel kolmanda koha.  

Päästeamet kinnitas, et igapäevast tööd ühiskonnas ohutuse tagamisel nakatumised ei mõjuta, sest ühtsesse päästevõrgustikku kuulub ligi 4000 inimest, kes katavad kogu Eestit. Ühtlasi töötavad päästjad vahetustega, mistõttu on alati olemas päästereserv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles