Rändnäitus "Kodukoha kompass" jõuab Rakverre

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Rändnäitusel saab testida kodukoha avalikku ruumi.
Rändnäitusel saab testida kodukoha avalikku ruumi. Foto: Eesti Koostöö Kogu

Eesti Koostöö Kogu avab 2. oktoobril kell 15 Lääne-Virumaa keskraamatukogus rändnäituse "Kodukoha kompass".

Väikelinnades rändav näitus avab linnaruumi ja inimeste heaolu vahelisi seoseid ning kutsub kohalikku kogukonda üles väiksemate ja suuremate sekkumistega ise head elukeskkonda looma. Näituse avavad kuraator Kairi Tilga ja Rakvere abilinnapea Laila Talunik. 

Näitus tõukub sel suvel ilmunud Eesti inimarengu aruandest 2019/2020 "Linnastunud ühiskonna ruumilised valikud" ja uurib, mis teeb ühest ruumist (linnast, linnaosast, külast, tänavast, keskväljakust) meeldiva paiga, kus inimesed soovivad olla. Kuidas ruum, milles viibime, mõjutab meie tervist, heaolu ja õnnetunnet, aga ka piirkonna majandust ja atraktiivsust.

Näitusega on kaasas ka praktiline kompass-ketas, mis annab kohalikele lihtsa raamistiku oma kodukoha avaliku ruumi kvaliteedi hindamiseks ja ruumiteemaliste arutelude pidamiseks. "Meie eesmärk on, et kogukondades algaksid või jätkuksid heaolu loova elukeskkonna teemalised arutelud, mõttetalgud, ruumieksperimendid, algatused. Soovime toetada teaduspõhise ruumiloome põhimõtete levimist kohalikul tasandil," ütles näituse kuraator, Eesti Koostöö Kogu juht Kairi Tilga.

"Mul on äärmiselt hea meel, et näitus Rakverre jõuab. Kutsun kõiki osalema, et hinnata näitusel oleva kodukohakompassi abil Rakvere praegust avalikku linnaruumi ning mõelda kaasa, mida saaks veel paremaks teha. Tulemused näitavad linnavalitsusele, milliseid elukeskkonna teemasid tajuvad kodanikud eriti teravalt ja millega ollakse rahul," sõnas Rakvere abilinnapea Laila Talunik.

Näitus rändab aastaga ümber Eesti, peatudes kaheteistkümnes väikelinna keskraamatukogus. Rakverre jääb näitus 31. oktoobrini.

Näitust korraldab Eesti Koostöö Kogu ning toetavad Eesti kultuuriministeerium ja Kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles