Riik pole Ubja varinguaugu teemal midagi nähtavat ette võtnud

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Kevadel oli Ubja kandis põllul üks langatuslehter läbimõõduga kolm meetrit ja Virumaa Teataja fotograaf vajus selle lähedal ühe jalaga läbi põllu. Nüüdseks on jalajälje asemele tekkinud teine lehter.
Kevadel oli Ubja kandis põllul üks langatuslehter läbimõõduga kolm meetrit ja Virumaa Teataja fotograaf vajus selle lähedal ühe jalaga läbi põllu. Nüüdseks on jalajälje asemele tekkinud teine lehter. Foto: Ain Liiva

Kevadel ilmnes, et Ubja lähedal põllul on langatuslehter, mille on põhjustanud vana põlevkivikaevanduse varisemine. Põllu omanik OÜ Kaarli Farm oli sunnitud maakasutuse lõpetama, kuid mis saab edasi, selle kohta puudub igasugune selgus: riik pole senimaani vastanud ei omaniku ega kohaliku valla järelepärimistele.

Kaarli Farmi esindaja Tiit Kuusmik ütles, et ta on sama tark (või rumal) nagu kevadel. “Koostasime keskkonnaministeeriumile päringu, et mis me tegema peaksime, aga mingit vastust pole siiamaani tulnud,” lausus ta. “Põllumehele on see suur probleem, kui kaheksa hektarit maad on kasutusest väljas. Ma ei oska majanduskahju rahalist suurust nimetada, aga meil olnuks sellelt põllult saadavat sööta vaja.”

Põld tuli kasutusest välja arvata seetõttu, et sisse varisenud kaevanduskäik oli tekitanud maa sisse umbes kolmemeetrise läbimõõduga lehtri ja polnud teada, kas ja kus võib veel variseda. Pole mõtet rääkida tehnika kasutamisest põllul, ohtlik on ka sellel kõndimine – kevadel vajus seal jalga pidi maa sisse Virumaa Teataja fotograaf ja praeguseks on tema tagasihoidliku jalajälje asemele tekkinud uus langatuslehter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles