Väike-Maarjas tähistatakse Wiedemanni keelepäeva

Andres Pulver
, ajakirjanik
Copy
Helle Metslang.
Helle Metslang. Foto: Andres Tennus

Reedel, 2. oktoobril tähistatakse Väike-Maarjas Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinna keelepäeva.

Auhinna tänavune laureaat, Tartu ülikooli emeriitprofessor Helle Metslang esineb ettekandega "Mitmetahuline eesti keel" ning traditsiooni kohaselt istutab kohalikku keeletammikusse oma puu. 

Keelepäev algab kell 12 Väike-Maarja keeletammikus, kuhu Helle Metslang paneb kasvama uue laureaaditamme.

Kell 13 kõlab Väike-Maarja rahvamajas haridus- ja teadusminister Mailis Repsi avakõne.

Wiedemanni keeleauhinna tänavuse laureaadi tegevust tutvustab Tallinna ülikooli eesti keele professor Reili Argus. Seejärel esineb Helle Metslang ettekandega "Mitmetahuline eesti keel", kus vaatleb mõnd eesti keele tahku, keelekasutuse varieerumist minevikus ja tänapäeval. "Keel ei ole ümar ja ühetaoline nagu kera, vaid kandiline ja mitmetahuline nagu hulktahukas," selgitas Metslang oma ettekande sisu.

Laureaadi uurimisteemadega haakuvalt esitatakse kaks ettekannet, mis käsitlevad tänapäeva eesti keele sõnavara ja grammatikat : eesti keele instituudi leksikograaf Margit Langemets peab ettekande "Geenius ja hullumeelne", keeleteadlane Kirsi Laanesoo esineb ettekandega "Aga keda see huvitab? Küsilausetest, millega ei küsita".

Wiedemanni keelepäev võetakse kokku vestlusringis "Eesti keele elujõud: noorte vaatenurk".

Osalejate piirarv on täitunud ja registreerimine lõppenud. Keelepäeva otseülekannet keeletammikus ja seltsimajas toimuvast saab jälgida eesti keele instituudi Youtube’i kanalilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles