Toiduohutuse uuring tekitas asjatult kalasõpradele muret

Veiki Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Lõhest on uuringute käigus leitud dioksiine, kuid täiskasvanud terve inimese tervisele need mõõdukas koguses ohtlikud ei ole.
Lõhest on uuringute käigus leitud dioksiine, kuid täiskasvanud terve inimese tervisele need mõõdukas koguses ohtlikud ei ole. Foto: Urmas Luik

Hiljuti liikus meedias informatsioon, mille kohaselt ei ole saasteainete sisalduse tõttu soovitatav süüa looduslikku lõhet rohkem kui 20 grammi nädalas, mille peale suur hulk kalasõpru kommentaariumites oma kohkumust väljendas. Eksperdi sõnul tuleb aga numbritesse suhtuda teatava kriitilisusega ja kala võiks tarbida isegi rohkem, kui eestlased seda praegu teevad.

Euroopa toiduohutusamet teeb pidevalt uuringuid, kus mõõdetakse toidu, sealhulgas ka kalade keemilist koostist ning saasteaineid toidus. Sellest tulenevalt annavad nad välja soovituslikud kogused, mida üks inimene võiks toidulauda kattes arvesse võtta.

Ühest hiljutisest uuringust selgus, et räime, kilu, ahvenat, koha ja lesta on praktiliselt ohutu süüa. Dioksiinide piirnormide ületamist võib esineda lõhe puhul ning raskmetallidest kaadmiumi normi ületamist jõesilmu puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles