Kopsaka peaauhinnaga fotovõistlus ootab kuvasid põlistest pühapaikadest

Andres Pulver
, ajakirjanik
Copy
2018. aasta kuvavõistluse võidutöö "Püha puu kaob oma loomulikku rada pidi".
2018. aasta kuvavõistluse võidutöö "Püha puu kaob oma loomulikku rada pidi". Foto: Alari Talv

Käimas on rahvusvaheline Hiite kuvavõistlus, kuhu oodatakse fotosid hiitest ja teistest looduslikest pühapaikadest. Fotosid saab võistluse veebilehele üles laadida kuni 15. oktoobrini.

Võitjaid ootab kopsakas auhinnafond. Võistluse peaauhind on 1000 eurot, hõimurahvaste auhind 300 eurot ja kuni 16-aastaste auhind 200 eurot.

Lisaks jagatakse eriauhindu parimatele hiie, püha puu, kivi, veekogu, andide, hiie valu, pärimuse, saarte ja teiste teemade kuvadele.

Võistlusele on oodatud põliste looduslike (mitte inimkätega loodud) pühapaikade – hiite, pühade mägede, puude, kivide, veekogude – ja muude looduspaikade jäädvustused.

Sellistes kohtades käisid juba meie esivanemad palvetamas, ravimas, ande jätmas, nõu pidamas, ennustamas ja muid kombetalitusi täitmas. Sajad põlised pühapaigad on elavas kasutuses tänapäevalgi.

Võistluse eesmärk on väärtustada põliste väepaikade kultuuri- ja looduspärandit, jäädvustada nende seisund, suunata inimesi pühasid paiku külastama ja hoidma ning tihendada hõimurahvaste sidemeid.

Looduslikud pühapaigad ja nendega seotud traditsioonid moodustavad olulise osa soome-ugri rahvaste pärandist ja identiteedist. Et hõlbustada hõimurahvaste osalemist, on võistluse veebileht tänavu avatud lisaks maakeelele soome ja vene keeles.

Eestis on teada tuhandeid põliseid pühapaiku. Tuntuimad neist on Võhandu Pühajõgi, Otepää Pühajärv, Tamme-Lauri tamm, Saula siniallikad, Panga pank, Kaali Pühajärv, Lehmja hiietammik, Ebavere hiiemägi, Kuremäe hiiemägi jt.

Võistluse lehel on võimalik vaadata seni saadetud kuvasid, uurida põnevaid viiteid ning laadida üles oma kuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles