Moonika Suurmaa ja Virge Ong: homme selguvad aasta õpetajad

Anu Viita-Neuhaus
, ajakirjanik
Copy
Sõmeru keskusehoones pärjati eile Lääne-Virumaa aasta õpetajad. Maakonnas pälvis tiitli aasta õppeasutuse juht Virge Ong. Homme hakkab ta konkureerima ülemaalise tiitli eest. 
Sõmeru keskusehoones pärjati eile Lääne-Virumaa aasta õpetajad. Maakonnas pälvis tiitli aasta õppeasutuse juht Virge Ong. Homme hakkab ta konkureerima ülemaalise tiitli eest. Foto: Ain Liiva

Alexela kontserdimajas kuulutatakse laupäeval toimuval aasta õpetaja galal "Eestimaa õpib ja tänab" välja tänavused laureaadid. Lääne-Virumaalt on aasta lasteaiaõpetaja nominent Moonika Suurmaa Rakvere Rohuaia lasteaiast. Aasta õppeasutuse juhi tiitlit püüab Sõmeru põhikooli direktor Virge Ong. 

Aasta lasteaiaõpetaja nominent Moonika Suurmaa on erivajadustega laste õpetamisele spetsialiseerunud lasteaiaõpetaja. Ta on loonud lastele suurepärased võimalused kasvada õppimist ja mängimist soodustavas keskkonnas ettevõtlikeks ja elurõõmsateks.

Ta on õpetaja, kes tervitab lapsi isiklikult ja nimepidi, tunnustab ja pakub lähedust, on nõudmistes järjepidev, kavandab tegevusi laste võimetest ja huvidest lähtudes ning kaasab lapsevanemaid.

Rühmaruumi on Moonika Suurmaa loonud Hea Alguse metoodikast lähtuva õpikeskkonna, mis võimaldab olla loov ja iseseisev. 

Tema algatuste hea näitena on esile tõstetud projekti "Lillepood", milles peale päris lillepoe külastamist loodi rühmaruumi temaatiline tegeluskeskus, kus taaskasutatakse kunstlilli, proovitakse müüjaametit, tutvustatakse lillesorte, õpetatakse pakkimist ja sõlme tegemist, kimbu koostamist, seemnete loendamist ja rühmitamist, ühtlasi areneb laste sõnavara ja kasvab suhtlemisoskus.

Tema eestvedamisel on lasteaeda loodud ka rahatarkust, ettevõtlikkust ja matemaatilisi oskusi arendav mängukeskkond "Rohuaia kaubatänav", mis õpetab lastele, kuidas tuleb raha pangaarvele ja kus asuvad kodulinna pangad.

Moonika Suurmaa on toonud lasteaeda keskkonnahoidlikku mõtteviisi – kogutud on alumiiniumist küünlaümbriseid, kasvatatud toataimi ja kartuleid, hooldatud vihmaussikompostrit jne. Ta on osalenud rahvusvahelises programmis Eco-Schools.

2017. aastal valiti Moonika Suurmaa Rakvere Rohuaia lasteaia aasta õpetajaks.

Aasta õppeasutuse juhi nominent Sõmeru põhikooli direktor Virge Ong on hariduseluga olnud seotud juba üle 30 aasta, neist üle 20 koolijuhina.

Teda peetakse hinnatud kaasamõtlejaks haridusprobleemide lahendamises. Tema juhitava kooli õpetajad on läbinud aastatel 2015–2019 mitu digipädevuskoolitust.

Sõmeru kooli õpilastele on loodud võimalused õppida praktilise tegevuse kaudu, näiteks teises keelekeskkonnas. Hulk aastaid on kool kevaditi korraldanud tublidele inglise keele õppijatele keelereise Londonisse. Samuti osaleb kool keskkonnaprojektides ja programmis "Ettevõtlik kool".

Virge Ong korraldab juba üle kümne aasta ülevirumaalist põhikooliõpilaste luulevõistlust.

Eesti vabariigi 100. sünnipäeva kingituseks algatas Sõmeru põhikooli õpilasesindus projekti "100 heategu" , milles osales kogu koolipere õpilastest ja õpetajatest lapsevanemate ja koolitöötajateni. Üks heategudest oli Tallinna loomaaia manuli vaderiks hakkamine. Direktori koer Oskar on ka kooli teraapiakoer.

Virge Ong on ka Käsmu Külaseltsi ja EELK Käsmu koguduse juhatuse liige ja aidanud kaasa Käsmu kiriku renoveerimisele. Samuti kuulus ta Eesti õpetaja autähise rajajate meeskonda.

2017. aastal autasustati Virge Ongi panuse eest maakonna hariduselu arengusse Lääne-Virumaa vapimärgi kavaleri tiitliga.

Üleriigiline aasta õpetaja gala toimub kaheksandat korda.

Käesolevast aastast antakse senise ühe asemel välja kuni kolm elutööpreemiat ning lisandunud on aasta huvialaõpetaja kategooria.

Konkursile esitati tänavu rekordilised 2051 kandidaati, kelle seast eri taseme komisjonid valisid igas kategoorias välja kolm nominenti.

Laureaadid selguvad pidulikul galaõhtul.

Kõikidele laureaatidele kingitakse juba tuntuks saanud Joosepi kuju. Kümnes kategoorias antakse välja riiklik hariduspreemia suurusega 10 000 eurot, elutööpreemia suurus on 65 000 eurot. Esimest korda pälvivad rahalise preemia suurusega 3000 eurot ka hariduspreemia nominendid, kes ei osutu laureaadiks.

Aasta õpetaja gala eesmärk on tõsta esile õpetajaid ja haridustöötajaid, kelle töö ja isiklik eeskuju on oluliselt kaasa aidanud laste ja noorte kujunemisele mitmekülgselt arenenud isiksusteks ning kes on pälvinud õpilaste, lastevanemate, kolleegide ja üldsuse lugupidamise. Tunnustusürituse eestvedajateks on haridus- ja teadusministeerium ning Eesti Haridustöötajate Liit.

2019. aastal oli Lääne-Virumaa aasta lasteaiaõpetaja nominent Heidi Jakobson eralasteaiast Kaur. Aasta põhikooli aineõpetaja tiitli võitis aga Lääne-Virumaaga seotud Tallinna 21. kooli õpetaja Rasmus Kits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles