Oktoober üllatas lumesajuga. 90 aasta eest Virumaal

Andres Pulver
, ajakirjanik
Copy
Need vendade Parikaste pildile püütud naised jõudsid kartulid kenasti enne lume tulekut üles võtta.
Need vendade Parikaste pildile püütud naised jõudsid kartulid kenasti enne lume tulekut üles võtta. Foto: Eesti Vabaõhumuuseum

Kui praegu valitsevad veel tavatult soojad sügisilmad, siis mullu oli paljudes Eesti paikades selleks ajaks juba esimene lumi ära nähtud. Mõnel pool võis see ka viimaseks jääda. Aga oktoobri alguses tuli lumi maha ka 90 aastat tagasi.

Esimene sügisene tormihoog käis üle Eesti ööl vastu 7. oktoobrit ning maru jätkus päevalgi. Ühtlasi muutis torm ilma järsku külmemaks ning mitmel pool sadas koos vihmaga lumelörtsi. Marutuul lõhkus majadel katuseid, purustas aedu ja planke, rikkus telefoniliine ning tekitas muidki kahjusid. Puudelt peksid maruhood maha kolletama löönud lehed. Tallinnas oli 7. oktoobril hulk telefoniliine rikutud. Ka kaugekõneliinid said tormi käes kannatada.

9. oktoobri varahommikul hakkas mitmel pool Eestis juba korralikku lund sadama, kusjuures tuul oli jätkuvalt väga tugev. Ööl vastu 9. oktoobrit oli ka esimene kõvem öökülm ja õhutemperatuur langes nelja külmakraadini. Kõige talvisemaks muutus ilm Virumaa idaosas, näiteks Narva-Jõesuus tuli maha arvestatav lumevaip ja väljas möllas tugev tuisk. Hiiumaal, Pärnus, Pakris ning Viljandis sadas aga vihma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles