Arknal on nüüd võimas õunamahlaliin

Katrin Uuspõld
, ajakirjanik
Copy
Lembit Kilm rõõmustab, et Arkna Agro aiandis kandsid noored puud tänavu ilusaid õunu. Nüüd on neil ka mahlaliin, mis jõuab tunnis purustada 700 kilo õunu.
Lembit Kilm rõõmustab, et Arkna Agro aiandis kandsid noored puud tänavu ilusaid õunu. Nüüd on neil ka mahlaliin, mis jõuab tunnis purustada 700 kilo õunu. Foto: Marianne Loorents

Arkna mõisa ühe haru, Arkna Agro OÜ aiandi noored õunapuud andsid tänavu esimese arvestatava saagi. Värskelt on ettevõte soetanud ja töökorda sättinud Lääne-Viru ühe suurema võimsusega õunamahlaliini, mis on võimeline ühe tunniga pressima mahla 700 kilost õuntest ning pastöriseerima seda 300 liitrit tunnis.

Arkna mõisas tegutsev Lembit Kilm tõdes, et kuigi Eestis on tänavu võrdlemisi kehv õunaaasta, kandsid Arkna noored õunapuud kenasti ning viljad on ilusad ja terved. “Saak on tõesti ilus, enamasti on lauaõunad, nii et mahlaks on neid kahju teha, müüme maheõunana, sertifikaat on olemas,” rääkis Kilm.

Arkna mõisa uues aiandis on nüüd käivitatud PRIA toetusel õunamahlaliin, mis peseb õunad, purustab, pressib mahlaks, vajadusel ka pastöriseerib ning villib nii kilepakendisse kui ka klaaspudelitesse. “Sellist masinat minu teada Lääne-Virumaal ei ole, aga on näiteks Viljandimaal Pollis,” nimetas Kilm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles