Fosforiidiuuringud jätkuvad – puurauke tehakse juurde

Andres Pulver
, ajakirjanik
Copy
Igasse kaardil tähistatud uuringukohta tehakse kolm lähestikku asuvat puurauku.
Igasse kaardil tähistatud uuringukohta tehakse kolm lähestikku asuvat puurauku. Foto: Ain Liiva, Shutterstock

Ühed fosforiidipuuraugud alles said valmis, aga juba on tulemas uued – sel aastal rajatakse Lääne-Virumaale veel vähemalt 15 puurauku fosforiidiuuringuteks, et rohkem informatsiooni hankida.

Eesti geoloogiateenistuse maapõueressursside osakonna juhataja Tiit Kaasik rääkis, et kavandatavate puurimistööde eesmärk on saada materjali ressursside väärindamise programmi ResTA fosforiidiuuringuteks. Kokku on Rakvere ja Viru-Nigula valda kavandatud seitse uuringupunkti, igasse kohta tehakse kolm umbes 30 meetri sügavust puurauku. Kaasik kõneles, et augud likvideeritakse kohe pärast puurimise lõppu, kaks erandit välja arvatud.

“Kahte kohta teeme põhjavee seirekaevud, mis on umbes 60 meetri sügavused,” lausus ta. Seirekaevud on Kaasiku sõnul võrreldavad tavaliste puurkaevudega – neisse pannakse raudtoru, mille tagune tsementeeritakse, et pinnavesi ei valguks kaevu. Seirekaevud kaetakse kaanega. “Nendest saame infot põhjavee taseme muutuste kohta,” selgitas Tiit Kaasik. Puurimistöödeks valitud kohad on majapidamistest eemal ja võimaluse korral raielankidel. Hange tööde tegija leidmiseks lõpeb 15. oktoobril ja siis selgub, millal täpsemalt puurimiseks läheb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles