Isetehtud maski võib pidada laiatarbemaskiks

Katrin Uuspõld
, ajakirjanik
Copy
Isetehtud maskid liigituvad reeglina kogukonna ehk laiatarbemaskideks.
Isetehtud maskid liigituvad reeglina kogukonna ehk laiatarbemaskideks. Foto: Margus Ansu

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) nendib, et isetehtud ja riidest maskidega on segadust palju ning näomaski soetades peaks jälgima nii maski filtreerimistõhusust, kasutusjuhendit kui ka maski tüüpi. 

TTJA rõhutab, et maskide filtreerimisomadused peavad olema testitud ja pakendil kirjas, sangade tugevus peab olema läbinud testi ning pakend sisaldama kasutusjuhendit.

"Laiatarbemaskid toimivad sarnaselt kirurgiliste maskidega ja on mõeldud eelkõige vähendama viiruse levikut," selgitas TTJA tehnikaosakonna juhataja Ingrid Teinemaa.

Müügil oleva maski pakendilt tasub otsida ka näiteks viiteid, kas tegu on korduskasutatava või ühekordse näomaskiga, ning korduskasutatava maski puhul peab olema õpetus, kuidas seda pesta. "Viroloogid on öelnud, et viirusosakeste hävitamiseks on tarvis pesemist vähemalt 60 kraadiga. Korduskasutatav mask peab olema tehtud materjalist, mis kannatab 60 kraadist pesemist. Kui pakendil on viide näiteks 40-kraadisele pesule ja ei ole viidet triikimisele või desinfitseerimisele, mis tagaks viirusosakeste hävinemise, on tegemist ühekordse kasutusega maskiga."

Isetehtud maskid liigituvad reeglina kogukonna ehk laiatarbemaskideks. Maski tüübist palju olulisemad on viisid, kuidas maski kantakse. "Maski tuleb kanda õigesti – ette panna puhaste kätega, pärast maski äravõtmist käsi pesta, mask peab katma nii suu kui ka nina, juba kasutatud mask tuleb ära visata, kui mask on läinud niiskeks, tuleb see välja vahetada. Maski ei kanta lõua otsas, pea peal, ainult suu ees, ei nätsutata kokku taskusse, et siis järgmises kohas jälle ette panna," rääkis Teinemaa. "Maski vale kandmine võib kasu asemel tuua hoopis kahju, sest kasutatud maski sees hakkab silmale nähtamatute osakeste maailm elama oma elu ja nende sissehingamisest võivad tekkida hoopis uued hädad."

Teinemaa lisas, et mask ei ole imerohi viirusest hoidumise vastu, kuid aitab vähendada viirushaiguste levikut eelkõige koos teiste ennetusmeetmete ja inimeste enda hoolsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles