Rahvahääletus: aita valida aasta toidutoode

Kristi Ehrlich
, peatoimetaja kohusetäitja
Copy
Aasta toidutoode selgub rahvahääletusel.
Aasta toidutoode selgub rahvahääletusel. Foto: Postimees Grupp

Novembri teises pooles selguvad juba kolmandat aastat järjest Lääne-Virumaa aasta ettevõte, aasta toode ja tänavu veel eraldi aasta toidutoode.

Virumaa Teataja, SA Lääne-Viru Arenduskeskus ja Lääne-Viru Omavalitsuste Liit kutsuvad üles valima 17 toidutoote hulgast Lääne-Virumaa parimat. Hääletada saab Virumaa Teataja veebilehel ning viimane aeg seda teha on 1. novembril kell 23.59.

Parim toidutoode kuulutatakse välja 20. novembril maakonna ettevõtlusauhindade tseremoonial.

Loosimisel osalemiseks täida ära ka artikli lõpus olev registreerimisvorm!

Toorjuustu-marjatort

Pihlaka AS

Liivataignapõhja ja biskviidikihi vahele on pandud toorjuustu ning valge šokolaadi kreemi. Tort on kaunistatud marjaželee, valge glasuuri, suhkrukuulide ja vahvlipuruga. Tordi müüki toomine on ajendatud klientide soovidest – senimaani oli Pihlaka sortimendis toorjuustuga toodetest vaid toorjuustu-vaarikakook, kuid mitte ühtegi torti.

Toorjuustu-šokolaaditort

Pihlaka AS

Liivataignapõhja ja kakaobiskviidi vahel on toorjuustu ning tumeda šokolaadi kreem ja vaarikaželee. Tort on kaunistatud füüsalite, šokolaadiglasuuri ja kullaga värvitud želeetriibuga. All servas on vahvlipuru.

Tordi müüki toomine on ajendatud klientide soovidest – senimaani oli Pihlaka sortimendis toorjuustuga toodetest vaid toorjuustu-vaarikakook, kuid mitte ühtegi torti.

Pisirohe ehk võrsed

Pisirohe OÜ

Pisirohe on restoranides, teistes toitlustusettevõtetes ja ka eraklientide kasutatavad pisikesed taimed, mida inglise keeles nimetatakse microgreens'iks. Käibel on ka sõna võrse, aga Pisirohe OÜ eestvedajad kutsuvad oma tooteid üldistavalt ja hellitavalt pisiroheks. Pisirohe on pisike söögiks ja toidu kaunistamiseks mõeldud taim, mis on pungil vitamiine ja mineraalaineid ning looduse jõudu ja armastust. Pisirohe OÜ kasvatab roosat ja purpurset redise, violetset nuikapsa, kollakat tatra, rohelist päevalille, rukola, valge sinepi, salatkressi ja punapeedi pisirohet. Lisaks pakub ettevõte kirkaid jänesekapsalehti ja säravaid söödavaid õisi. Taimed on kasvanud mahedalt ning tarbijani jõuavad need biolagunevas karbis.

Külmkuivatatud maasikad

OÜ Raadiko Talu

Raadiko talu alustas tänavu oma põldudel kasvatatud maasikate külmkuivatamist. Kuivatatud marjadest tehakse jahu ja viile, mis sobivad nii toitude valmistamiseks kui ka maitsestamiseks, samuti kommi asemel söömiseks. Raadiko talu maasikajahu ja maasikaviilud kannavad Põhja-Eesti kohaliku toidu ja Kasvatatud Eestis tunnusmärki.

Mahe Muhe mesi papptopsis

Muhe Mesi OÜ

Ökomesi 450-grammises biolagunevas papptopsis on paras ports tervele perele igapäevaseks toitude ja jookide magusamaks tegemisel.

Muhe mesi presspudelis

Muhe Mesi OÜ

Presspudel kreemja meega on paraja suurusega, et seda alati kapi peal hoida ning vajadusel elu magusamaks teha. Presspudeli eeliseks on kasutajamugavus – mett saab doseerida abivahendit kasutamata.

Kanarbikumesi

Lahemaa Mesi OÜ

Eesti kliimat arvestades on tegemist väga eksklusiivse meesordiga. Kanarbikumesi on viimane mesi, mis hooajal kärgedest välja võetakse. See on hinnalisem ja kallim kui laiemalt levinud metsamesi või õiemesi, seda seetõttu, et selle tootmine on päris keeruline. Kanarbikumee kätte saamiseks tuleb seda tigupressist läbi ajades kärgedest välja pressida. Vurritades mett kätte ei saa, sest kanarbikumesi on konsistentsilt geeljas ning muutub vedelaks üksnes segades või soojendades.

Kanarbikumesi on maitselt hästi omapärane: mitte väga magus ja veidi mõrkja nüansiga.

Eesti viski Tamm & Rukis

Moe OÜ

Moe peenviinavabrik villis pudelitesse esimese Eestis toodetud viski, mis oli vaadis laagerdunud kolm ja pool aastat. Moe viski, mis kannab nime Tamm & Rukis, on tehtud täielikult "Sangaste" rukki linnastest. Viskil on kangust 63,2 kraadi.

Würtspagari pontšikud

Würts Studio OÜ

Pontšikutainas on juuretisega kergitatud ning õli sees kergelt küpsetamine annab tootele kena kuldse kooriku ja imeõhulise vetruva sisu. Hapuka õunamoosiga täidetud pontšikut võib nimetada ka vana kooli pontšikuks. Juuretisepontšik on Eestis ainulaadne toode – juuretisega kergitatud taignast pontšik ei jää seest õline. Mujal maailmas tuntakse toodet sourdough donuts'i ja bombolone'i nime all.

Würtspagari speltahapusai

Würts Studio OÜ

Hapusai on juuretise baasil kerkinud ja koosneb ainult veest, jahust ja soolast. Pikk, mitmepäevane kääritusprotsess annab saiale iseloomuliku hapuka maitse ja mõnusa niiske augulis-mullilise sisu ning kuumas ahjus küpsedes saab hea hapusai õhukese krõbeda kuue selga. Iseloomulikku maitset annavad lisatud speltajahu ja täisterarukkijahu.

Meki külmkuivatatud vaarikaküpsis

Freezedry OÜ

Meki vaarikaküpsistel on mõnus marjane maitse. Erinevalt tavalistest küpsistest on Meki marjaküpsised toodetud külmkuivatatud marjapulbrist, mistõttu sisaldavad need ka marjades olevaid vitamiine ja mineraale. Vaarikad on vitamiinirohked marjad, sisaldades rikkalikult kaltsiumi, kaaliumi, suhkruid, orgaanilisi happeid, fosforit, rauda ja teisi mineraalaineid ning A-, B- ja C-vitamiini.

Meki kõrvitsapüreesupp

Freezedry OÜ

Meki külmkuivatatud kõrvitsapüreesupp on tervislik kodune toit, mis vajab valmistamiseks vaid vett. Külmkuivatustehnoloogia abil on suudetud säilitada toitainete väärtus, toidu lõhn ja maitse ning pikendada nende säilivusaega kahe aastani. Toidus on kasutatud vaid koduseid toorained ja see on säilitusainevaba. Kõrvitsapüreesupp sisaldab kõrvitsat, kartulit, porgandit, vahukoort, sulatatud juustu, ingverit, tšillit, sibulat, küüslauku, muskaatpähklit, karripulbrit, suhkrut, musta pipart ja soola.

Juubeli seapraad ploomidega

AS HKScan Estonia

Sel aastal tähistab Rakvere lihatööstus oma sünnipäeva – ettevõte on juba 130 aastat hoidnud eestimaalaste toidulauad kaetuna. Väärika juubeli tähistamiseks tõi lihakombinaat müügile spetsiaalse juubelitoodete seeria, kuhu kuulub kolm toodet. Üks neist on hõlpsalt valmiv puuviljase maitsega seakaelakarbonaadi lõik ehtsate ploomidega marinaadis, millele lisavad vürtsi tšilli, ingver, kaneel ja muskaatpähkel.

Juubeli verivorst ingveriga

AS HKScan Estonia

Teine sünnipäevaks valminud toode on Juubeli verivorst ingveriga. Tegemist on ehtsas lambasooles verivorstiga, mis on maitsestatud traditsioonide kohaselt vorstirohu ehk majoraaniga, maitsebuketti aitavad täiendada ingver ja mitmesugused vürtsid.

Juubelipraad õunte ja sinepiga

AS HKScan Estonia

Kolmas sünnipäevaks valminud toode on Juubelipraad õunte ja sinepiga, mis on tõeline pühadelaua kroon – kamaraga seapraad küpseb tänu küpsetuskotile mõnusalt mahlaseks ja pehmeks ning maitseid aitavad täiustada sibul, küüslauk, ingver koos mitmesuguste ürtide ja vürtsidega.

Mesi astelpajuga

Artisan Honey OÜ

Artisan Honey kaubamärgi all turustatav Lääne-Virumaa mesi Pandivere kõrgustikult on segatud Simuna innovaatilises külmkuivatustsehhis valmistatud astelpajujahuga.

Bonzo kimchi

Andrus Albrecht

Tegemist on koreapärase hapendatud Hiina kapsa salatiga. See pikantne-vürtsikas toit sisaldab palju vitamiine ja probiootikume, mis aitavad olla terve. Kimchi sobib suurepäraselt kõiksugu hautistesse, suppidesse, seda võib süüa koos riisi või kartulitega ja loomulikult niisama salatina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles