Armeenlane Artur ja aser Nadir: see pole lihtrahva sõda (1)

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Aserbaidžaanlane Nadir Sadigov (vasakul) ja armeenlane Artur Nersesjan on omavahel sõbrad ja nad kinnitavad, et läbi saaksid ka nende rahvad, kui poliitikud vaenu ei õhutaks.
Aserbaidžaanlane Nadir Sadigov (vasakul) ja armeenlane Artur Nersesjan on omavahel sõbrad ja nad kinnitavad, et läbi saaksid ka nende rahvad, kui poliitikud vaenu ei õhutaks. Foto: Ain Liiva

Pool tundi enne kella kukkumist on ukse taga kaks aserbaidžaanlast, kes nõuavad, et nad kutsutaks ümarlauda, kuhu oleme palunud armeenlase Artur Nersesjani ja aserbaidžaanlase Nadir Sadigovi. Me jääme siiski oma esialgse plaani juurde, et mitte avada veel üht rindejoont.

Kontvõõrad seletavad, et Nadir ei pruugi rääkida õiget juttu, ta ei tundvat tõelist ajalugu. Aga meil on Mägi-Karabahhi piirkonnaga lähedalt seotud Arturi ja Nadiriga kokkulepe, et me ei hakka lahkama tuhandete aastate taha ulatuvat lugu. Kui nemad seal kohapeal mõistavad asju erinevalt, siis kuidas meie eestlased või kaks Eestis elavat lõunamaalast saavad võtta endale kohtuniku rolli?

Viitnal omanimelist šašlõkibaari pidav armeenlane Artur Nersesjan ja Rakvere kingsepp aserbaidžaanlane Nadir Sadigov on sõbrad. Nad on nõus välja ütlema oma isikliku arvamuse, kuid nad väldivad teise rahvuse süüdistamist. “Ma olen rahulik inimene, Eestis sündinud Eesti elanik ja poliitikast rääkida ma ei taha,” ütleb Artur. “Paraku on Mägi-Karabahhi konflikt suur poliitika, mitte rahvuste vaen.”

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles