Rõmeda küla turvamemm Ene Kiirkivi

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Ene Kiirkivi ei ole Rõmeda külas pelgalt külavanem, vaid tema õlul on enamgi, kui see ühiskondlik amet eeldab.
Ene Kiirkivi ei ole Rõmeda külas pelgalt külavanem, vaid tema õlul on enamgi, kui see ühiskondlik amet eeldab. Foto: Marianne Loorents

Rõmeda külla sisse sõitmisel torkab kohe silma sissesõidukeelu märk, sohvrite keeli telliskivi. Väike tahvel all lubab siiski külaga seotutel edasi sõita. Hiljuti 75 aasta juubelit tähistanud Rõmeda külavanem Ene Kiirkivi ütles, et tema lasi selle märgi panna.

Ja keelumärk on õigusega pandud. Ene Kiirkivi rääkis, et külaelanikud, eriti need, kes suure osa ajast kas tööülesandeid täites või muudel põhjustel väljaspool küla veedavad, on oma majapidamise usaldanud külavanema valvsa pilgu alla.

Näiteks valvesignalisatsiooni märguanne läheb lisaks omanikule külavanema telefoni. Kiirkivi meenutas, et aastaid tagasi pidi ta sageli öösel kell kolm voodist üles tõusma, et uurida, miks tema hoole alla antud maja häiresignalisatsioon töötab. Tehnika arenedes usaldati Kiirkivi hoolde ka nutikad aparaadid, näiteks robotniidukid. Nemadki oskavad hätta sattudes appikutse saata. Ja nii käis külavanem näiteks mutimullahunnikusse kinni jäänud robotniidukeid aitamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles