Tänase hõimupäeva puhul heisatakse Eesti lipud

Virumaa Teataja
Copy
Eesti trikoloori heiskamisega tähistatakse täna hõimupäeva.
Eesti trikoloori heiskamisega tähistatakse täna hõimupäeva. Foto: Arvo Meeks

​Laupäeval on hõimupäev. Sel puhul heiskavad Eesti lipu kõik riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud.

Ühise kultuuripärandi teadvustamiseks ja hõimurahvaste toetuseks võivad Eesti lipu heisata ka kõik teised. Lipud heisatakse päikesetõusul ja langetatakse päikeseloojangul.

Hõimupäevade kesksed sündmused algasid reedel konverentsid Eesti rahvusraamatukogus ja Narva kolledžis, kus kõneldi hõimurahvaste emakeele õpetamisest. Hõimupäevade peakontserdid leiavad aset eesti rahva muuseumis laupäeval ja Vaba Lava teatrikeskuses pühapäeval. Päevade jooksul toimub ka väiksemaid kontserte, näitusi, luuleõhtuid, raadio- ja telesaateid ja filmiprogramme.

Tava tutvustada oktoobrikuu kolmandal nädalal hõimurahvaid ja nende kultuure sai alguse juba 1931. aastal, kuid see katkes Eesti okupeerimisel. 1988. aastal traditsioon taaselustati ning 2011. aastal võttis riigikogu vastu otsuse tähistada hõimupäeva oktoobrikuu kolmandal laupäeval riikliku tähtpäevana, mil heisatakse ka Eesti lipud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles