Rahvapärandit, mis seondub Uku nimega, ihatakse laiali kärutada

Piret Saul-Gorodilov
Copy
Metsatee viib planeeritava karjääri kohale. Roheluse alt piilub ja pudeneb ihaldusväärne ürgliiv.
Metsatee viib planeeritava karjääri kohale. Roheluse alt piilub ja pudeneb ihaldusväärne ürgliiv. Foto: Marianne Loorents

Uku nimega on senimaani seostatud usku vanataadist majahaldjasse või piksejumalasse. Tema järgi on hakatud nimetama üht küla Kadrinas vallas ja paraku üht liivamaardlat, mille kuldseid varusid on ikka ja jälle ihaldatud.

Vald on endast parima andnud, et maatükk jääks puutumatuna tulevastele põlvedele, aga kui kaevandamisluba taotleva AS-i Tariston plaanid õnnestuvad, seostub väärikas Uku nimi tulevikus järjekordse liivakarjääriga. Loomulikult huvitab inimesi, keda karjääri tekkimine puudutab, eelkõige isiklik heaolu. Et kaevus oleks vett, et müra ega tolm ei tungiks koduhoovi ning vaade ei rabaks jalust. Kui keskkonna tähtsustamist võetakse kuulda, siis paraku jäävad tagaplaanile mitmesugused teised väärtused.

Jääajal kuhjunud ja aja jooksul kujunenud pinnast hakatakse kõledalt kõlavalt nimetama kvaliteetseks ehitusliivaks ja riikliku tähtsusega teede ehituseks vajalikuks materjaliks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles