Metsavendadele pühendatakse ajaloopäev

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Kaljo Tamm 2013. aastal metsavendluse teemat avamas. Kaljo Tamme mälestuste põhjal on loodud tema metsa varjunud venna Martini koduks olnud punkriga sarnane metsavennapunker.
Kaljo Tamm 2013. aastal metsavendluse teemat avamas. Kaljo Tamme mälestuste põhjal on loodud tema metsa varjunud venna Martini koduks olnud punkriga sarnane metsavennapunker. Foto: Heili Tammus

Väike-Maarjas ja selle lähistel leiab 31. oktoobril aset metsavendade ajaloole pühendatud päev. Avatakse pidulikult Lääne-Virumaa metsavendade mälestustahvel, taasavatakse uuendatud metsavennapunker ja toimub konverents.

Väike-Maarja kirikus avatakse kell 11 mälestustahvel Lääne-Virumaa metsavendadele. Teenivad Viru praost Tauno Toompuu ja diakon Juhan Rumm, kõneleb justiitsminister Raivo Aeg.

Kell 12.30 taasavatakse Väike-Maarja lähistel Lebaveres metsavennapunker, mis on loodud aastatel 1944–1954 metsa varjunud Martin Tamme ühe punkri põhjal. Kell 15 toimub Väike-Maarja seltsimajas metsavendluse ajaloole pühendatud konverents. Eesti Mälu Instituudi juhatuse liige Martin Andreller kõneleb konverentsil kogemustest metsavendluse uurimisel ja välitöödel ning ohtudest, mis puudutavad selle teema uurimist.

Väike-Maarja muuseumi juhataja Edgar Tammus annab ülevaate taasavatud metsavennapunkri taustast ja metsavendlusest Lebavere metsades. Eesti Mälu Instituudi nõukogu liige Raul Rebane räägib teemal "Oma lugu ja selle säilitamine" ning Eesti Endiste Metsavendade Liidu juhatuse liige Heiki Magnus mälestuste hoidmisest, kandmisest ja edasi andmisest. Päeva juhib Üllar Saaremäe.

Lääne-Virumaa metsavendluse ajaloo päeva peakorraldaja on Eesti Endiste Metsavendade Liit ning kaaskorraldajad Väike-Maarja Muuseumisõprade Selts ja Väike-Maarja vallavalitsus.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles