Kuidas saada kutsutud mardisandiks?

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Kaks julget mardisanti on valmis kojukutseid vastu võtma.
Kaks julget mardisanti on valmis kojukutseid vastu võtma. Foto: Hakkame Santima

Aktsiooni "Hakkame santima!" raames algab suur mardi- ja kadrisantide rahvaloendus, kus võib end kirja panna mardisantidena, keda saab mardilaupäeval koju kutsuda. Aega registreerumiseks on 31. oktoobrini.

Eestis on palju kodusid, kes ootavad novembrikuus pikisilmi külla mardisante, aga mõnda metsatallu või kortermajja ei ole mardiõnn jõudnud juba aastaid. Nii on mardisantide jaoks hoolega valmis pandud annid jäänud jagamata, õnn kodudesse viimata. Moodsad ajad nõuavad uut lähenemist ning nüüd saavad mardid-kadrid ja neid ootavad pered ühendust veebi kaudu.

Kõiki sõpruskondi, peresid, huviringide ja kollektiivide liikmeid oodatakse end kirja panema mardisantidena, keda saab mardilaupäeval koju kutsuda, et õnn jõuaks võimalikult paljudesse Eestimaa kodudesse.

Kes on väljakutseteks valmis, toimigu nõnda: kodulehel hakkamesantima.ee tuleb klikkida avalehel "Suur mardi- ja kadrisantide rahvaloendus" ja panna oma mardipere kontaktandmed kirja.  

Mardiperede kontaktid lisatakse kodulehele hakkamesantima.ee ning sealt on võimalik kodudel või ka töökollektiividel 1.–9. novembrini  mardiperedega ise otse ühendust võtta, et sanditamiseks sobilik aeg kokku leppida. Sanditajaks kirjapanek ei eelda kõikide küllakutsete vastuvõtmist – täpsed kokkulepped peredega sõlmib iga mardisandipere juba ise.

Mardisandiks minejale on heaks ettevalmistuseks kodulehel hakkamesantima.ee olevad õppematerjalid ja kostüümiideed, "Hakkame santima!" raamat ja õppevideod. Kõikides Eesti maakondades on toimunud ka mardikombestiku koolitused.

Neil, kelle jaoks pigem traditsioonilisel viisil martijooksmine mokkamööda on, palutakse oma mardipere liikmed siiski enne või pärast sanditamist kirja panna #Suurel mardi- ja kadrisantide rahvaloendusel#, mis toimub tänavu juba kolmandat korda.  

Aktsiooni "Hakkame santima!" korraldab Eesti Folkloorinõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles