Kunda oma püssirohutünn

Peep Mardiste
, Erakonna Eestimaa Rohelised liige
Copy
Peep Mardiste.
Peep Mardiste. Foto: Erakogu

Tuumaenergia entusiaste koondav osaühing Fermi Energia on sihikule võtnud Viru-Nigula valla võimaliku tuumajaama võimaliku asukohana. Kuigi lubatavat tuumajaamatüüpi pole maailmas veel keegi valmis suutnud ehitada, soovib Fermi Energia, et vallavolikogu broneeriks neile kiiresti igaks juhuks magusa mereäärse kinnistu.

Rühm riskiinvestoreid ja entusiaste on pea kaks aastat ringi käinud mõttega panna Eestis püsti Euroopa esimene väike tuumajaam, niinimetatud moodulreaktor. Tellitud on hulk taustauuringuid ja suheldud välisfirmadega, kes moodulreaktoreid arendavad. Omapärane on see, et kuigi Fermi Energia käib ja kiidab plaanitava tuumajaama tehnoloogiat ja ohutust, on tegu ennustuste või unistustega, sest ükski koostööpartneritest pole tegelikus elus sellist jaama valmis ehitada suutnud. Arvutimudelid ongi ohutud, sest seal liiguvad bitid ja baidid, mitte radioaktiivsed uraani ja plutooniumi aatomid.

Ähmasest tulevikust hoolimata tegi Fermi Energia volikogu viimasel istungil ettepaneku, et Viru-Nigula vald annaks kiiresti osaühingu käsutusse magusa 100-hektarise mereäärse maatüki Kunda sadama kõrval. Kuna Fermi Energia on maininud Eestis veel kaht omavalitsust tuumajaama võimaliku asukohana, soovitakse ilmselt mõnel pool mujalgi mereäärse kinnistu broneerimist ehk hoonestusõiguse seadmist. Sellisel juhul jääks vähemalt kaks kolmest broneeringut võimaldavast vallast tühjade kätega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles