Meie mehed kaotasid Rüütli ja Savisaare vahelise võidujooksu

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Jüri Allikalt sai esimeseks vallavanemaks Lääne-Virumaal juba siis, kui Eesti kuulus juriidiliselt veel NSV Liidu koosseisu.
Jüri Allikalt sai esimeseks vallavanemaks Lääne-Virumaal juba siis, kui Eesti kuulus juriidiliselt veel NSV Liidu koosseisu. Foto: Marianne Loorents

Kolmkümmend aastat tagasi – millalgi oktoobris, aga täpne kuupäev on asjaosalistel meelest läinud – löödi hääled sisse Vinni külanõukogu sinisele Moskvitš 412-le. Autosse pakiti viis inimest ja nina keerati Vastse-Kuuste poole. Seal toimus tähtis eksam, mille eduka sooritamise järel sai 1. novembril 1990 Vinnist esimene omavalitsusliku staatusega üksus Lääne-Virumaal ja kolmas Eestis, mis teadupärast polnud tolleks ajaks veel taasiseseisvunudki.

Maakonnaga on tasaarvestuste suhtes kokku lepitud, informeeris vallavalitsuse vanemraamatu­pidaja Krista Laaspere vastseid vallvolinikke 29. novembril 1990 toimunud esimesel Vinni vallavolikogu koosolekul. Toona poldud terminoloogiat veel kokku lepitud ja “volikogu istungi” asemel öeldi “volikogu koosolek”.

“Maakonna aparaadi ülalpidamiseks ei anna me rublatki!” seisab Vinni vallavolikogu esimese koosoleku protokollis kõlav lubadus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles