Maksumaksja raha on tänavu kulutatud tavatult palju

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Statistika
Statistika Foto: Graafika

Mida nad meie, see tähendab avaliku rahaga seal linnavalitsustes ja vallamajades teevad? No maksavad endale palka, ja kui üle jääb, siis poetavad näpuotsaga mõnele laulukoorile või spordiklubile toetust, võtab mõni pahas tujus kodanik räusata. Omavalitsuste elu ja toimetulekut ilmestab tegelikult kõige paremini investeerimis­võimekus ja selles valdkonnas on aasta 2020 olnud uskumatult positiivne. Täitsa võimalik, et Lääne-Virumaal pole avalikku raha kunagi varem nii palju investeeritud kui tänavu.

Alljärgnevad arvud ja tabelid ei kajasta kindlasti absoluutset tõde, sest statistika olevat teadupärast kõige suurem vale. Või õigemini: arvud ja faktid on õiged, kuid jätavad koha tõlgendusteks.

Mõne omavalitsuse investeerimisvõimekus on tänavu väiksem kui eelmisel aastal, sest suured kulutused tehti mullu ja tänavu lakutakse haavu ehk makstakse võlga tagasi. Mõni teine on juba riigilt kätte saanud ja ära kulutanud ­COVID-19 ja eriolukorraga seotud investeeringutoetuse, samas kui naabrid alles koostavad projekte ja hakkavad seda raha investeerima järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles