Näitust "Plats!" saab uudistada Rakveres Pikk tn 22 platsil

Katrin Uuspõld
, ajakirjanik
Copy
Näitus "Plats! Väärikas kahanemine. 8 linna" on praegu üleval Rakveres Pikal tänaval.
Näitus "Plats! Väärikas kahanemine. 8 linna" on praegu üleval Rakveres Pikal tänaval. Foto: Helen Solovjev

Laupäeval, mil tähistati rahvusvahelist linnade päeva, avanes videosilla vahendusel korraga kaheksas Eesti väikelinnas Veneetsia arhitektuuribiennaali Eesti eelnäitus "Plats! Väärikas kahanemine. 8 linna". Samal ajal kogunesid inimesed Rakveres Pikale tänavale ning Tõrvas, Põlvas, Valgas, Raplas, Võrus, Kuressaares ja Elvas keskväljakule.

Rakvere linnapea Triin Varek rääkis oma tervituses, et 2019. aasta kevadel alanud Rakvere vanalinna ajaloolise peatänava, Pika tänava rekonstrueerimistööde käigus uuendati 700 meetrit sellest kaunist tänavast ja tänapäevane promenaad sai ajaloolisega üheks. Ühtlasi taastati Pika tänava ajalooline esindustänava roll ja lisaks uuenenud tänavale sai Rakvere juurde ühe armsa linnaplatsi Pikk tn 22, mis loob võimaluse eripalgelisteks ettevõtmisteks.

Pika tänava ümberehitus on saanud Lääne-Viru aasta teo auhinna, sel sügisel pälvis Pikk tänav ka muinsuskaitseameti aastapreemia kui parim uusehitis ajaloolises keskkonnas. "Usun, et see inspireerib ja motiveerib kõiki jätkuvalt linnaruumi parendamisse panustama ja selleks uusi võimalusi leidma," sõnas linnapea Triin Varek ja kutsus kõiki Rakveret külastama.

Katrin Koov Eesti Arhitektide Liidust nentis, et need väljakud ja tänavad, mis on programmi raames korda tehtud, räägivad sellest, et me oleme jõudnud järgmisele tasandile oma arengus ja kultuuris. "Me teeme midagi, mis ei anna otseselt rahas mõõdetavat tulu, vaid me loome head elukeskkonda ja see näitab, et me hoolime üksteisest, et linna inimestest hoolitakse, et nende koduväljakuid ja tänavaid tehakse korda. Sellega parandatakse elukeskkonda, mis on nii oluline selleks, et tunda end siin hästi ja koduselt ja mitte otsida võimalusi kuhugi mujale põgeneda, kus tundub parem, sest need väärtused on siin kõik olemas," rääkis Koov.

Koovi sõnul on Pikk tänav mõnus elutänav, kus on väga hea jalutada iga ilmaga.

Rakveres on näitus huvilistele uudistamiseks väljas Pikk 22 väljakul, kus on eksponeeritud kõigi kaheksa linna elukeskkonna muudatusi tutvustavad väljapanekud, mida ehivad nii linnaelanike endi kui ka professionaalsete fotograafide tehtud fotod kolmel ruumiskaalal: riik, linn ja linnasüda. Rakveres jääb näitus üles 15. novembrini.

Otseülekande salvestist saab näha siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles