Testitakse alkoholi müümist lastele

Anu Viita-Neuhaus
, ajakirjanik
Copy
Sel aastal plaanitakse 50 kaupmehe juures teha alkohoolsete jookide testoste. Foto on illustratiivne.
Sel aastal plaanitakse 50 kaupmehe juures teha alkohoolsete jookide testoste. Foto on illustratiivne. Foto: Marko Saarm

Selle aasta lõpus hakkab Lääne-Viru maakonna tervisenõukogu koostöös politseiga Lääne-Virumaal tegema alkohoolsete jookide testoste. Need on kavas 50 kaupmehe juures.

Rakvere politseijaoskonna piirkonnavanem Kristi Rist rääkis, et politseinikud puutuvad iga päev kokku juhtumitega, kus alaealised on tarvitanud alkoholi. "Teeme järjepidevalt tööd selle nimel, et alaealistel ei oleks võimalik alkoholi kätte saada. Püüame seda mustrit katkestada läbi selle, et täiskasvanud ei ostaks alaealistele alkoholi, ning samas ka selle kaudu, et meie kaupmehed ei müüks alaealistele alkoholi," ütles Rist.

Tema sõnutsi on teemaga tegelemine oluline mitmel põhjusel. Piirkonnavanem lausus, et mida nooremalt alkoholi tarvitamisega algust tehakse, seda suurem on tõenäosus, et inimesel tekib elu jooksul kas alkoholi- või muu uimasti sõltuvus. "Alkoholijoobes alaealised võivad sattuda kergemini mõne süüteo ohvriks või siis ise süütegusid alkoholijoobes olles toime panna," ütles Rist. 

Politsei on muutnud suunda. Kristi Rist sõnas, et kui varasemalt oli politseitöös rõhk peamiselt sellele, et tegeleti alaealistega, kes on alkoholi tarvitanud, siis praegu on tegevused suunatud pigem täiskasvanutele, kes teevad alkoholi alaealistele kättesaadavaks.

"Sel aastal on politsei teinud kontrolltehinguid Lääne-Virumaal kahes kaupluses ja kahes baaris. Kolmel juhul neljast sai alaealine ilma probleemideta alkoholi kätte, ilma et temalt oleks müüja dokumenti küsinud," rääkis Rist.

Nii kontrolltehingute kui ka testostude eesmärk ei ole kedagi karistada, vaid anda ostukohale soovitusi, mida tuleks teha, et tulevikus vältida alaealistele alkoholi müümist. "Kuid me oleme alustanud väärteo- ja kriminaalmenetlusi juhtumites, kus täisealised on alaealistele alkoholi ostnud, müünud või kallutanud neid alkoholi tarbima."

Testostu ja kontrolltehingu erinevus seisneb selles, et kui kontrolltehingut saab teha ainult politsei järelevalve all olev alaealine, siis testostu teeb täisealine noor.

"Testostlemised  on plaanis läbi viia meie kõigis kohalikes omavalitsustes, kus oleme kaardistanud müügikohad, ning valime välja ligikaudu 50 maakonnas asuvat kauplust, tanklat või baari. Testostlemises kasutame täisealisi inimesi, kes ostavad alkoholi, ning meie eesmärk on kontrollida alkoholiseaduses kehtestatud nõuetest kinnipidamist," kõneles Kristi Rist.

Testostud tehakse Lääne-Viru maakonna tervisenõukogu 2020. aasta tööplaani raames. Tööplaani tegevusi rahastab tervise arengu instituut. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles