Kuidas toimib Lääne-Virumaa keskraamatukogu viiruse teises laines​

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Koroonaajal saab raamatukogust kirjandust laenutada mitmel viisil.
Koroonaajal saab raamatukogust kirjandust laenutada mitmel viisil. Foto: Ain Liiva

Valitsuse uued juhised koroonaviiruse leviku tõkestamiseks, mis hakkavad kehtima 16. novembril, toovad raamatukogudele kaasa väiksemaid muudatusi. Turvalisuse tagavad kaitsemaskid, hajutamine, kontaktivaba laenutus ja koduteenindus.

Lääne-Virumaa keskraamatukogu arendusspetsialist Tiina Kriisa ütles, et raamatukogudele uued meetmed olulisi muudatusi kaasa ei toonud, ometi püütakse omalt poolt teha kõik, et raamatukogu oleks külastajatele turvaline paik. "Selleks hajutame raamatukogus viibivaid inimesi, paigutades ümber ning mõnel pool ka vähendades istekohti. Eelkõige puudutab see lugemissaali ja soovitatakse kanda raamatukogu ruumides kaitsemaski. Visiire ja maski kannavad ka kõik teenindajad.

Planeeritud üritused raamatukogus ära ei jää, küll aga tuleb üritusel osalejatel kanda kaitsemaski. Maski pole tarvis kanda alla 12-aastastel lastel ja inimestel, kellel on meditsiiniline põhjendus.

Inimestele, kes seda vajavad või soovivad, pakub raamatukogu ka kontaktivaba teenust. Eelnevalt reserveeritud raamatud saab tellida hoovil asuvasse raamatukappi, tagastada võib tagastuskastidesse, millest üks asub peasissekäigu juures trepil ja teine – postkastitaoline tagastusluuk ukse sees – raamatukapi kõrval parklas," rääkis Kriisa. Raamatukapi kasutamise kohta leiab täpsemat infot raamatukogu kodulehelt teenuste loetelust, täpsemate juhiste saamiseks võib ka lihtsalt raamatukokku helistada.

Ohutuse huvides laiendas raamatukogu ajutiselt koduteeninduse saajate ringi. "Kui tavaliselt viiakse raamatud koju eakatele ja liikumisraskustega inimestele, siis nüüd võivad teenuse saamiseks pöörduda ka kõik teised, kes tunnevad, et ei suuda või ei saa praegustes oludes kodust väljuda ning rahvarohketes kohtades liikuda – näiteks riskirühma kuulujad, eneseisolatsioonis viibijad või muudes niisugustes olukordades olijad," sõnas Kriisa. Koduteenindus on samuti kontaktivaba – lugeja soovitud teavikud tuuakse talle koju kätte, jättes need siis kas ukse taha, trepile või mujale enne kokkulepitud kohta.

Tavapäraselt on koduteeninduspäev üle nädala neljapäeviti. Kui aga soovijaid tekib rohkem, lahendatakse olukord sellest lähtuvalt ja kokkuleppel lugejaga. Koduteeninduse sooviga tuleb pöörduda raamatukogu poole kas helistades või e-kirja teel.

"Ennetades sagedasi küsimusi, olgu öeldud, et mõlemad teenused, nii raamatukapi kasutamine kui koduteenindus, on kasutajale tasuta," rõhutas arendusspetsialist.

"Loodame, et kõikjal vastutustundlikult käitudes suudame hoida haiguse leviku kontrolli all ning jätkata tavapärast elu ilma vajaduseta kultuuriasutusi sulgeda," ütles Tiina Kriisa. "Soovitame kõigil eneseisolatsioonis viibijatel või muul põhjusel koju jäänud inimestel kasutada vaba aega lugemiseks, ning miks mitte läbi lugemise ka uute teadmiste saamiseks – keeleoskuse täiendamiseks, uute käsitöövõtete õppimiseks, rahatarkuse arendamiseks ja nõnda edasi. Nagu on öeldud: enne läheb jumala päike looja, kui kasulike ja heade raamatute ammendava registriga ühele poole saaks."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles