"Selge" aitab muuta suhteid alkoholiga

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Programm "Selge" aitab välja selgitada, milline on inimese suhe alkoholiga.
Programm "Selge" aitab välja selgitada, milline on inimese suhe alkoholiga. Foto: Marko Saarm

Täna algab tervise arengu instituudi (TAI) kampaania, millega tutvustatakse programmi "Selge" ja kutsutakse inimesi üles oma alkoholiga seotud käitumismustreid jälgima ning tarvitatavaid alkoholikoguseid vähendama.

Rahvusvaheline eneseabi programm "Selge" tugineb tõenduspõhistel teraapiameetoditel ja on mõeldud iseseisvaks kasutamiseks kõigile, kes soovivad oma alkoholitarvitamise harjumust muuta – tarvitada alkoholi vähem või üldse lõpetada.

Eesti oludele vastavaks kohandatud internetipõhine programm on täiesti anonüümne ning tasuta kättesaadav inimesele sobival hetkel. Programmi saab kasutada eesti ja vene keeles.

"Julgustame programmiga liituma kõiki inimesi, kes tarvitavad alkoholi – olgu siis tähistamiseks, lõõgastuseks või lohutuseks –, hoolimata tarvitatavatest kogustest," selgitas TAI alkoholi ja tubaka valdkonna juht Anneli Sammel. "Programm aitab alkoholiga seotud harjumusi paremini tundma õppida ning liikuda vastavalt enda seatud eesmärkidele selgema elu suunas."

"Selge" koosneb kümnest moodulist, mis sisaldavad harjutusi ja toimetulekunippe alkoholitarvitamise vähendamiseks kaheksa nädala jooksul. Toetav kasutuskeskkond võimaldab seada endale eesmärke, võrrelda neid hiljem tegelikkusega, pidada alkoholitarvitamise päevikut ning kirjutada üles enda kogemusi ja tõhusamaid käitumistavasid.

TAI avas programmi kõigile tasuta ja anonüümseks kasutamiseks käesoleva aasta kevadel. Praeguseks on programmil juba üle 2000 kasutaja.

Programm, mille leiab veebiaadressilt selge.alkoinfo.ee, on välja töötanud Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ja Swiss Institute for Addiction and Health Research (ISGF). See on "Take Care of You" nime all kasutusel Hollandis, Kanadas, Saksamaal, Šveitsis ja Austrias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles