Kurjategijad tegid tuntud lihatööstust matkides netti libalehe

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Küberkurjategijad lõid tuntud firma libalehe.
Küberkurjategijad lõid tuntud firma libalehe. Foto: Aivar Aotäht

Hiljuti tegid kurjategijad internetti libakodulehe, mis matkis tuntud lihatööstust Matsimoka ja mille eesmärk oli õngitseda inimestelt krediitkaardiandmeid.

Osaühingu Matsimoka üks omanikest Jan Inno rääkis, et eile teatasid libalehest kümmekond inimest. Inno sõnul on veidi muudetud äriühingu nime ehk sõnas Matsimoka on i-täht asendatud l-tähega. See näeb välja nagu suur i-täht. Kiiresti lugedes Inno sõnul vahet ei märka. Samuti on äriühingu õigelt kodulehelt kopeeritud pildid ja lisatud libalehele.

Libalehte kasutatakse inimestelt krediitkaardiandmete väljapetmiseks ehk õngitsemiseks. Inno selgitas, et ettevõttel on üks mäng, mille auhinnaks on kaks kilogrammi suitsuliha. Kurjategijad seda kasutavadki, saates inimestele kirja, et võiduni on jäänud veel vaid üks samm ja vaja oleks võimaliku võitja krediitkaardi andmeid.

Inno teada pole keegi petukirjale veel vastanud. "Mõni kogemata võib õnge minna," lisas ta. Petmise vältimiseks saatis äriühing Facebookile kirja, kus paluti libaleht kustutada. Paraku aga tuli vastuseks, et kõik on korras. Inno sõnul ilmselt kõiki taotlusi ei suuda Facebooki töötajad üle vaadata ja seepärast on see töö antud robotile, mis mingite algoritmide järgi postitust hindab, ja kui seal otseseid roppusi ei ole, siis ei saagi robot aru, et midagi valesti oleks. Seepärast on äriühing palunud inimesi saata samuti Facebooki teade nimetatud libalehe kohta. Kui neid teateid on palju, siis võib see kaasa aidata kurjategijate loodud lehe kustutamisele. Samuti on äriühing teinud avalduse politseisse.

Ida prefektuurist öeldi, et täna sai Rakvere politseijaoskond avalduse sotsiaalvõrgustikus Facebook loodud ettevõtte Matsimoka libakontost. Politsei kogub praegu teavet ja selgitab juhtunu asjaolusid. 

Veebikonstaabel Andero Sepp juhib ka enda Facebooki kontol tähelepanu sellele, et kui sotsiaalmeedias levivates loosimängudes osalemiseks on vajalik sisestada oma krediitkaardiandmeid, tuleb suhtuda sellesse väga skeptiliselt. Tegelikkuses ei ole ühtegi mõistlikku põhjust, miks loosimise korraldamiseks selliseid andmeid vaja on. Veebikonstaabel soovitab enne loosis osalemist otsida Facebookist ettevõtte nimega lehti ja vaadata, ega neid mitu ole. Kui lehe veebiaadress ei sisalda ettevõtte nime, tuleb loosi suhtuda samuti väga skeptiliselt. Ja sellisest lehest tuleb kindlasti teada anda Facebookile, raporteerides "Fake Account/libakonto".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles